MSZP: Nem vehető el Hunvald fizetése a törvény alapján

Vágólapra másolva!
A törvények alapján az önkormányzat képviselő-testületének nincs lehetősége arra, hogy megvonja az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György fizetését a kerületi szocialista párt álláspontja szerint. A Fidesz hétfőn bejelentette, hogy törvénymódosítást kezdeményez azért, hogy börtönben ülő polgármesterek ne kaphassanak fizetést.
Vágólapra másolva!

A VII. kerületi önkormányzat képviselő-testületének nincs hatásköre arra, hogy megvonja a polgármester fizetését - mondta Bán Imre, a VII. kerületi MSZP frakcióvezetője kedden. Hétfőn a kerületi Fidesz-frakció kezdeményezte az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György fizetésének a megszüntetését. Bán szerint azonban erre nincsen törvényi felhatalmazás, és erre a Fidesz jogászai is rájöttek, ezért kezdeményeznek most törvénymódosítást.

A polgármesteri tisztség ellátásáról, és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994-es törvény szerint a polgármester ellen csak akkor lehetne ilyen szankciót alkalmazni, ha ellene jogerős bírói ítélet születik - mondta. Bán szerint fegyelmi eljárást is csak akkor lehetne indítani a polgármester ellen, ha jogerős ítélet született, ekkor 20 százalékkal csökkenthetnék a polgármester fizetését. Hunvald Györgyöt is megilleti az ártatlanság vélelme - tette hozzá.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője és Vattamány Zsolt, a párt VII. kerületi frakcióvezetője kedden Budapesten azt mondta: törvényjavaslatot nyújt be a Fidesz annak érdekében, hogy börtönben ülő polgármesterek ne kaphassanak fizetést közpénzből. Indítványuk szerint a polgármester, illetve az alpolgármester foglalkoztatási jogviszonya szünetel, ha vele szemben bűncselekmény alapos gyanúja miatt a bíróság jogerősen előzetes letartóztatást, vagy e helyett lakhelyelhagyási tilalmat, házi őrizetet vagy távoltartást rendelt el.

A Fidesz vasárnap közölte, hogy Hunvald György (MSZP) VII. kerületi polgármester számára február 10. óta - amióta nem jár be a munkahelyére - az önkormányzat havi 742 560 forint juttatást adott, vagyis az előzetes letartóztatása óta eltelt idő alatt összesen 5 940 480 forintot kapott. Hunvald Györgyöt hivatali vesztegetés mellett hűtlen kezeléssel, magánokirat-hamisítással, hivatali visszaéléssel és többrendbeli csalással gyanúsítják.