Karácsonyig ülhetnek előzetesben a romagyilkosság gyanúsítottjai

Vágólapra másolva!
Kilencven nappal meghosszabbította a romák elleni támadásokkal gyanúsított négy férfi előzetes letartóztatását a bíróság. A gyanúsítottakat augusztus 23-án vették őrizetbe, és a döntés értelmében december 23-ig börtönben maradnak.
Vágólapra másolva!

Meghosszabbította a bíróság a romagyilkosságok miatt előzetes letartóztatásba helyezett négy férfi fogva tartását - közölte a Pest Megyei Bíróság sajtótitkára szerdán. A Budakörnyéki Bíróság által augusztus 23-án elrendelt 30 napos előzetest szerdán 90 nappal hosszabbították meg, így a gyanúsítottak december 23-ig maradhatnak börtönben.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal négy, 28 és 42 év közötti Hajdú-Bihar megyei férfit gyanúsítanak, őket a kommandósok augusztus 21-ére virradóra fogták el egy debreceni szórakozóhelyen. A Nemzeti Nyomozó Iroda 120 fős külön egysége összesen kilenc súlyos bűncselekmény ügyében folytat eljárást, amelyeket romák sérelmére követtek el.

2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, valamint az idén február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, Nagycsécsen ketten, Tatárszentgyörgyön szintén ketten vesztették életüket.

A bíróság a jelentős tárgyi súlyú, szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény gyanújával fogva tartott férfiak elleni kényszerintézkedés meghosszabbítását a szökés, elrejtőzés, a bizonyítékok és az eljárás meghiúsítása, valamint két gyanúsítottnál a bűnismétlés veszélye miatt rendelte el.