Lemond Bajnai, ha nem megy át a költségvetés

Vágólapra másolva!
Lemond, ha a parlament nem fogadja el a költségvetést novemberben - erről beszélt Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán New Yorkban a Columbia Egyetemen, ahol a magyar gazdaság helyzetéről tartott előadást. A kormányfő ugyanakkor optimista, és biztos abban, hogy a büdzsé át fog menni.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán New Yorkban azt mondta: lemond, ha a parlament nem fogadja el a költségvetést novemberben. Hozzátette viszont azt is, biztos abban, hogy a tervezetet a törvényhozás jóváhagyja. "Ennek a kormánynak, ennek a válságkezelő kormánynak csak akkor és addig van értelme, amíg nagyon rövid idő alatt nagyon jelentős lépéseket tud tenni a krízis kezelésére" - mondta a Columbia Egyetemen a magyar gazdaság helyzetéről tartott előadása végén egy, a közönség soraiból feltett kérdésre. "Egy béna kacsa kormánynak nincs értelme (...) rosszabb az előrehozott választásoknál is" - jelentette ki, de hozzátette: az aktív válságkezelés jobb a válság közepén folytatott kampánynál.

Bajnai optimista, mert a parlament már jóváhagyta a legnehezebb lépéseket, elfogadta az adó, a nyugdíj- és a szociális reformot. A kormányfő arról beszélt, hogy a magyar gazdaság megítélése a nemzetközi pénzügyi piacokon észrevehetően, pozitív irányban megváltozott, ennek szerinte egyik legfőbb jele, hogy a magyar országcsődkockázati mutatók csökkentek. "Sok pozitív hír jelent meg a magyar gazdaságról" - mondta a londoni és New York-i bankházak, közöttük a Merrill Lynch és a JP Morgan kedvező értékeléseire utalva.

Bajnai Gordon szerint a tartós növekedés egyik legfőbb akadálya a felnőtt lakosság alacsony foglalkoztatottsági aránya, amelyen feltétlenül javítani kell. Mint mondta, minden országnak le kell vonnia a válság rá vonatkozó tanulságát, "Magyarországnak is végre kell hajtania saját házi feladatát".

Szintén kérdésre válaszolva elmondta: bárki is nyeri meg a jövő tavaszi választást Magyarországon, a józan ész politikáját kell követni, takarékos, egészséges, bizonyos értelemben fundamentalista gazdaságpolitikát folytatva. Megismételte, hogy ő nem tervez politikai karriert, ő technokrata szakember, egyik pártnak sem tagja, és azzal a feltétellel vállalta el a miniszterelnökséget, hogy csak a jövő tavaszi választásokig vezeti a kormányt. Azt mondta, az a célja, hogy jobb állapotban adja át utódának az országot, mint kapta, személyesen majd később dönt arról, milyen irányban lép tovább.