Mégis tárgyal a csendrendelet módosításáról Terézváros

Vágólapra másolva!
Hat módosító javaslat érkezett a csendrendelethez a terézvárosi képviselő-testület csütörtöki ülésére. Ezek egyike eltörölné a rendeletet, a másik az év végéig visszaállítaná a kerületi üzletek korábbi nyitvatartási rendjét.
Vágólapra másolva!

Csütörtök reggel hat módosító javaslat érkezett Terézváros képviselő-testületi ülésére a szeptember elején életbe lépett csendrendeletről - erősítette meg az [origo] értesüléseit Szilágyi Erika, a VI. kerület sajtóreferense. A Rabin László alpolgármester által beterjesztett javaslatok között két rendeletmódosítás szerepel, amelyek egyike a szeptember elseje óta életben lépő rendelet eltörlését kezdeményezi.

Amennyiben ezt nem fogadja el a testület, a másik rendeletmódosítás azt javasolja, hogy a rendeletbe kerüljön bele egy új paragrafus, amely szerint idén év végéig az augusztus 31-ig érvényben lévő működéssel üzemelhetnek tovább a kerületi vendéglátó egységek - mondta az [origo]-nak az ülés szünetében Rabin.

Rabin szerint a jelenlegi rendelet a "közterületi problémákat nem kezeli, és jogellenes állapotba kényszeríti azokat a vendéglátósokat, akik éjjel 1 óra után is nyitva tartanak". A javaslatokat csütörtökön tárgyalják.

Korábban az MTI úgy értesült, hogy nem módosítja a főváros VI. kerületének képviselő-testülete a csendrendeletet, pedig több civil szervezet is azt akarta elérni, hogy a csütörtöki testületi ülésen változtassák meg a szabályozást. Szilágyi Erika csütörtök reggel azt mondta, hogy nem érkezett olyan képviselői módosító indítvány, amelynek az alapján napirendre vehették volna a rendelet módosítását.

A hét elején mintegy háromszáz ember gyűlt össze Budapesten, a VI. kerületi önkormányzat Eötvös utcai épülete előtt, hogy a helyi csendrendelet ellen tiltakozzon: a szervezők egy petíciót is bejuttattak az épületbe.

A takarodo.com által szervezett demonstráción átadott petíció szövege szerint a civilek azt kérik az önkormányzattól, hogy vonja vissza a rendeletet, amelynek értelmében a helyi vendéglők este 10 óra után nem vagy csak engedéllyel tarthatnak nyitva, és akkor is csak éjjel egyig. A civilek szerint a rendelet ellehetetleníti a vendéglők és az üzletek működését, és ezzel anyagi kárt okoznak a kerületnek is.