Vágólapra másolva!
Még folynak a tárgyalások a minisztériumokban arról, hogy bevezessék-e a költségvetési törvénytervezetben alkalmazott "egy család - egy segélyezett" elvet, és arról is, hogy ne csökkentsék harmadára a gyermekétkeztetési normatívát - értesült a Népszabadság. A lap szerint Ferge Zsuzsa szociológus nyílt levelét követően még átgondolhatják a tervezett intézkedéseket.
Vágólapra másolva!

Az érvényes költségvetés tervezetében az óvodai és iskolai gyermekétkeztetés támogatására szánt pénzt harmadára csökkentették, a normatívát a jövőben az önkormányzatoknak kellene kiegészíteniük - írja a Népszabadság. Ennek hatásaitól a leghátrányosabb térségeket mentesítenék, a legnehezebb helyzetben lévő 1500 település - az összes település közel fele - automatikusan kapna forrást a költségvetéstől az étkeztetési támogatás kiegészítésére.

A lap szerint egy további változás az "egy család - egy segélyezett" elvének bevezetése, miszerint egy családban csak egy felnőtt kaphatna munkanélküli-ellátást. A minisztérium becslései szerint 35 ezer családot érinthet a tervezett módosítás.

A két intézkedés egyenként 12-12 milliárd forint megtakarítást hozna, de a tervek ellen tiltakozó Ferge Zsuzsa szociológus szerint a legkiszolgáltatottabb, magukért kiállni képtelen sokaságát hozná nehéz helyzetbe. A szociológus a Legyen jobb a gyerekeknek nemzeti stratégiára emlékeztetett kedden megjelent nyílt levelében, amelyet a miniszterelnöknek és a pénzügyminiszternek címzett. Szerinte a megtakarítás mellett, a veszteség ennél politikailag és emberileg nagyobb lenne.

A Népszabadság szerint a szociális minisztériumban és a pénzügyi tárcánál még folynak az egyeztetések. Meg nem erősített értesüléseik szerint felülvizsgálhatják az étkezési normatívát érintő költségvetési tételeket, és valószínűleg belső átcsoportosítással keresnének megoldást. Kormányzati forrásokra hivatkozva azt írják, az "egy család, egy munkanélküli-ellátás elvéről" még szintén nem született végleges döntés.