Októberben módosíthatják a terézvárosi csendrendeletet

Vágólapra másolva!
Módosíthatja a csendrendelet az október 22-i testületi ülésen Terézváros - mondta Verók István VI. kerületi polgármester pénteken, miután tárgyalt a vendéglátósok egy részét tömörítő Broadway Egyesülettel. Szerinte az egyesület javaslait figyelembe véve akár meg is szüntethetik az üzletek nyitva tartására vonatkozó korlátozást.
Vágólapra másolva!

Következő, október 22-i testületi ülésükön módosíthatják a terézvárosi csendrendeletet a helyi képviselők, ha addig sikerül kidolgozni a megfelelő jogi hátteret - mondta Verók István, a VI. kerület polgármestere a Broadway Egyesülettel folytatott pénteki megbeszélés után az MTI-nek.

A polgármester szerint a Broadway Egyesület által átadott javaslatokat beépítve akár meg is szüntethetik a vendéglők nyitva tartásának időkorlátját. A megfelelő garanciák birtokában a vendéglátó-ipari egységeknek, üzleteknek és szórakozóhelyeknek nem kellene este 10 óra után bezárniuk - mondta Verók, aki szerint a rendeletmódosítás jogi hátterének kialakítását az önkormányzat végzi el a rendelkezésre álló, egy hónap alatt, de a munkába a civileket is bevonják.

Előzőleg a képviselő-testület csütörtöki, éjszakába nyúló ülésen úgy döntött, nem módosítja a csendrendeletet és nem is függeszti fel alkalmazását. (Erről bővebben itt olvashat.)

Ezzel kapcsolatban Róna András ügyvéd az [origo]-nak azt mondta, hogy a kerületi vendéglátósok egy másik részét tömörítő Vendéglátó-ipari és Kereskedelmi Üzletek Érdekvédelmi Egyesület értetlenül áll az előtt, hogy csütörtökön az MSZP és a Fidesz - a polgármesterrel együtt - azokat a rendeletmódosítási pontokat is leszavazta, amelyek a meghatározott keretek között, a csendrendelet módosításáról tervezett tárgyalásokról szóltak.

"Az, hogy a polgármester és az alpolgármester csütörtökön éjjel minden ezzel kapcsolatos előterjesztést leszavazott, semmiképp sem valószínűsíti a konstruktív tárgyalások lehetőségét" - kommentálta a pénteki döntést Róna.

A vendéglátó-ipari egységek hozzájárulnának a terézvárosi rendőrség működéséhez

Koltay András, a Broadway Egyesület jogi képviselője javaslataikról az MTI-nek azt mondta, hogy például a kötelező hatósági díj bevezetésével biztosítaná a közterület rendjét a kerületben, ami azt jelenti, hogy a vendéglátó-ipari egységek hozzájárulnának a terézvárosi rendőrség működéséhez, így az önkormányzat több rendőrt állíthatna szolgálatba. Javasolják azt is, hogy erősítsék meg a terézvárosi polgárőrséget, amihez a vendéglátók anyagi segítséget nyújtanának. Erre egyedi - hatósági - szerződés útján teremthetne lehetőséget az önkormányzat - olvasható az egyesület javaslatai között.

Koltay András szerint a 12 pontban összefoglalt javaslatok között olyan intézkedések is szerepelnek, amelyek a zajproblémára vagy a lakók panaszainak kezelésére is megoldást nyújtanak.

Verók István ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy eddig azért nem szavazták meg a képviselők a rendelet módosítását, mert nem kaptak olyan javaslatokat, amelyek alapján azt megtehették volna. Az egyesület ajánlásairól viszont azt mondta, hogy az megfelelő alapot nyújt a szabályozás átalakítására.

Róna szerint ez nem igaz, mivel a Vendéglátó-ipari és Kereskedelmi Üzletek Érdekvédelmi Egyesülete a polgármester kifejezett kérésére nyújtotta be szeptember 7-én - a Broadway Egyesületével tartalmilag megegyező - koncepcionális javaslatait, amelyeket a polgármester nem osztott ki a képviselőknek

A Broadway Egyesület javaslatait tartalmazó dokumentumban a civilek azt hangsúlyozzák, hogy a szeptember eleje óta érvényben lévő rendelet szerintük alkotmányellenes. Szerintük azért is jogellenes a szabályozás, mert annak megalkotása előtt - az egyesület információi szerint - nem egyeztettek a fővárosi önkormányzattal, a Gazdasági Versenyhivatal elnökével és az érintettekkel, a vendéglősökkel sem.

Az egyesület szerint a rendelet súlyosan korlátozza a szabad vállalkozáshoz fűződő jogot, a gazdasági verseny szabadságát, valamint megsérti a tulajdonhoz való jogot is azzal, hogy ellehetetleníti a gazdasági tevékenységet.