Nem adták le a Nap-kelte szellemadását

Vágólapra másolva!
Nem került adásba, mégis felvették a Nap-kelte szombati adását az Angol utcai stúdióban. A szellemadás csak az interneten látható, az MTV dokumentumfilmet adott helyette, miután pénteken szerződést bontott a reggeli műsor készítőivel. Gyárfás Tamás producer a Népszabadság szerint nem fogadja el a döntést.
Vágólapra másolva!

Hiába küldték a jelet, az MTV nem sugározta a Nap-kelte szombati adását, amelyet annak ellenére felvettek, hogy a köztévé pénteken szerződést bontott a reggeli műsor producerével, Gyárfás Tamással. Eltűnt a képernyőről a köztévé egyik legrégibb műsora, amelyet számos szakmai kritika ért, és amelyet a Fidesz politikusai régóta bojkottáltak és politikai elfogultsággal vádoltak.

A szombati adást csak az interneten lehet megnézni (itt megtalálja), az MTV szombaton reggel egy Magyarország tájait, természeti értékeit bemutató dokumentumfilmet sugárzott helyette. Az MTV már pénteken közölte, hogy szombaton nem lesz Nap-kelte, amely helyett Ma reggel címen hétfőtől új, saját gyártású reggeli közéleti műsort indítanak.

Ennek ellenére Gyárfás Tamás a szombati adás elkészítése mellett döntött. A Népszabadság szerint a producer jelezni akarta, nem fogadja el az MTV egyoldalú szerződésbontását. Szerinte a felmondólevelet nem a szokásos procedúrában próbálták átadni neki, ezért az ő olvasatában a szerződés továbbra is él.

A vasárnapi adás már szalagon van, későbbre meg remélhetőleg tisztázódnak a dolgok - mondta Gyárfás a lapnak. A producer azt reméli, hogy a köztévé kuratóriumának elnöksége hétfői rendkívüli ülésén felülbírálja a döntést, és tovább folytatódhat a műsor az MTV-n. Gyárfás hozzátette: más tévécsatornákkal is tárgyalt az elmúlt egy napban, "biztató" eredménnyel. Azt nem mondta meg, hogy melyik tévécsatorna fogadná be a műsort.

A szombati adásban Pák Péter gasztroenterológussal, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettessel és Havas Henrik újságíró-műsorvezetővel beszélgettek. A vasárnapi németországi választásokról Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, a H1N1 második magyar áldozatáról Kovács Attila országos tisztifőorvos-helyettes beszélt a műsorban.

Gyárfás: Nem politikai ügy

A hivatalos indoklás szerint takarékossági okokból vált meg az MTV Gyárfáséktól. Az azonban nem egyértelmű, mennyit spórol a köztévé a műsor megszűnésével (erről, és a döntés hátteréről bővebben itt olvashat).

Gyárfás szombaton azt nyilatkozta, nem érti az MTV döntését, főként a hirtelenségét. Szerinte kapniuk kellett volna néhány hónapot, például a megrendelések kifuttatására, a reklámszerződések rendezésére. Megelőző tárgyalások sem voltak - tette hozzá. Azt állította, hogy nem tud elképzelni politikai indíttatást a döntés hátterében, "pláne nem, hogy a kormányzásra készülő Fidesz állna e lépés mögött" - mondta a Népszabadságnak.

Egy régi műsor

Az MTV döntésével kérdésessé válik az egyik legrégebbi televízióműsor jövője, a Nap-kelte ugyanis a rendszerváltás óta fut különböző csatornákon. A legtöbb időt az MTV-n töltötte, de a Fidesz-kormány idején már egyszer lekerült a képernyőről, és egy kisebb kereskedelmi csatornáról, a Magyar ATV-ről sugározták. Onnan a kormányváltás után, 2002 szeptemberében tért vissza az MTV-re. A Nap-kelte fennállása alatt sok politikai támadást kapott, elsősorban a jobboldal részéről, amely elfogultsággal vádolta. 2006 őszén fideszes és KDNP-s politikusok bojkottot is hirdettek ellene, és azóta ennek a két pártnak a politikusai nem nyilatkoznak a műsornak.

A Nap-kelte szinte kizárólag stúdióbeszélgetésekből állt, a bojkott óta nagyrészt kormánypárti politikusok részvételével, közülük néhányan szinte napi rendszerességgel szerepeltek. Emiatt és a vizuális megjelenés, a stúdiók berendezése miatt sok szakmai kritika is érte a műsort.

A Nap-kelté-t gyártó cég, az St. Plusz Kft. azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy rendszeresen nyert közpénzt állami pályázatokon, illetve kapott megbízásokat minisztériumoktól. Az [origo] egy 2007 őszén megjelent cikkben számolt be róla, hogy 2000 és 2007 között Gyárfás Tamás cége összesen 484,5 millió forintnyi minisztériumi pályázati támogatást, valamint állami megrendelést nyert el. Műsorok és kisfilmek készítésére, stúdióbeszélgetésekre is kaptak pénzeket, de könyveket is vásároltak a cégtől állami intézmények.