Orbán ígéretét vitte Sydneybe Sólyom

Vágólapra másolva!
Sólyom László köztársasági elnök arról beszélt sydney-i látogatásán, hogy Orbán Viktor megígérte, ha a Fidesz kerül kormányra, újra kinyitják a helyi magyar főkonzulátust, amit a takarékoskodás jegyében készül bezárni a Külügyminisztérium. Sólyom beszélt erről Bajnai Gordon kormányfővel is, de ő az államfő szerint nem tett határozott ígéretet erre.
Vágólapra másolva!

Sólyom László szerint újra meg fog nyílni a sydneyi magyar főkonzulátus, amelynek bezárásáról a kormány döntött. A köztársasági elnök ezt vasárnap Sydneyben, azon a fogadáson jelentette ki, amelyet a tiszteletére rendeztek az ausztráliai magyarság képviselőinek a részvételével - jelentette az MTI.

Sólyom az új-dél-walesi parlament épületében tartott fogadáson mintegy 150 vendég előtt elhangzott beszédében szólt arról, hogy mielőtt elindult volna új-zélandi és ausztráliai útjára, megkapta "az új-dél-walesi szervezetnek a levelét és az összes tiszteletbeli konzulnak a levelét, amelyben panaszolják, hogy be akarják zárni a sydneyi főkonzulátust".

"Kérésüknek megfelelően én beszéltem miniszterelnök úrral, aki megígérte, hogy utánanéz a dolognak. Nem tett határozott ígéretet rá. Elment New Yorkba, én meg eljöttem ide. Nem tudom, hogy mi lesz vele. De beszéltem Orbán Viktorral is, aki azt mondta, hogy ha ők nyerik meg a választásokat, egészen biztos, vissza fogják állítani a sydneyi főkonzulátust. Hiszen minden olyan helyen, ahol jelentős számú magyarság él, nekünk kötelességünk fönntartani az állami képviseletet, amely kapcsolatot jelent, szervezeti központot jelent, és amit egyszerűen nem adhatunk föl. Ez vonatkozik Torontóra, vonatkozik Sydneyre és még néhány olyan helyre, ahol nekünk jelen kell lenni, ahogy most én itt jelen vagyok addig is" - mondta Sólyom.

Mátrai Zsuzsanna, a Külügyminisztérium szóvivője az MTI megkeresésére azt mondta: több hónapja publikus a nyolc magyar főkonzulátus - köztük a sydneyi - és négy nagykövetség bezárásáról szóló kormányhatározat. Több más külképviselethez hasonlóan a sydneyi főkonzulátust is eredetileg augusztus 31-án tervezték bezárni, de az államfő látogatására való tekintettel és zavartalanságának biztosítása érdekében kitolták ezen időpontot. A főkonzulátust az államfői látogatás után zárják be, a konzuli feladatok ellátása hiánytalan marad.