Először szólaltak fel jelnyelven a parlamentben

Vágólapra másolva!
Kósa Ádám fideszes EP-képviselő a parlament történetében először jelnyelven szólalt fel. Méltatta a készülő jelnyelvi törvényt, és azt, hogy a pártok végre egyetértenek egy kérdésben. A törvény egyik része kétharmados döntést igényel majd: eszerint 2015-ig az összes tévécsatornának feliratoznia kell majd a műsorait.
Vágólapra másolva!

Először szólalt fel jelnyelven a magyar Országgyűlésben egy képviselő. Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője kedden a magyar jelnyelvről szóló törvény általános vitájában jelnyelven beszélt, amelyet jeltolmács fordított.

A törvényjavaslat szerint hivatali ügyintézéskor is lehet majd használni a magyar jelnyelvet. Az előterjesztés, amelyet várhatóan októberben fogad el a parlament, tartalmazza a jelnyelv elismerését, a jelnyelv oktatásának és a jelnyelven történő oktatásnak, valamint a jelnyelvi tolmács-szolgáltatásnak a szabályait.

Kósa Ádám a keddi vitában közölte, hogy elégedett a törvényjavaslattal, és üdvözölte, hogy a jelnyelv ügyében összhang van a pártok között. Ha az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, a siketek és nagyothallók nem lesznek többé másodrangú állampolgárok - mondta Kósa.

Végül elmondta, hogy ha a parlament kétharmada egyetért a javaslat médiatörvényt érintő, kétharmados többséget igénylő részével is, akkor 2015-ig fokozatosan feliratozzák az összes televíziós műsort. Ez Kósa szerint nemcsak a siketeknek és nagyothallóknak, hanem az időseknek is segítséget nyújt majd.