Palesztin guantánamói rabot fogadhat be Magyarország

Vágólapra másolva!
Megvan a kormány jelöltje a guantánamói rabok közül - jelentette be kedden este Juhász Gábor, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszter. A Népszabadság szerint a jelölt egy palesztin férfi, aki várhatóan be tud majd illeszkedni a társadalomba.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság értesülései szerint Magyarország három fogolyból egy palesztin férfit fog választani a guantánamói rabok között. A másik két lehetőség két líbiai rab volt az amerikaiak által küldött rövid listán. A lap szerint mindhárom jelölttel elbeszélgettek a magyar hatóságok emberei, ezután választották ki a palesztin férfit. Őt ugyanis sokkal "szociálisabbnak" tartották, azaz "készségesebb a Magyarországon való beilleszkedésre másik két társánál" - írja a lap.

Guantánamón jelenleg több mint kétszáz embert őriznek. Részben szövetségesi kötelezettség, "de alapvetően humanitárius küldetés, hogy befogadjunk egy olyan embert, akit a saját hazájába nem lehet visszavinni" - mondta Juhász Gábor, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő miniszter kedden a Magyar Televízió Az Este című műsorában. A magyar kormány "előzetes szűrés alapján" három személyt választott ki, akiknek "mélységében is tanulmányoztuk életrajzát" - fogalmazott Juhász. Olyan embert kerestek, aki harcokban nem vett részt, aki ellen sehol a világon nem folyik büntetőeljárás, és nem sérült pszichésen.

"Azt tudom mondani, hogy az előzetes adatok, illetve egy kis helyszíni tanulmányozás alapján körvonalazódni látszik az a személy, aki mellett a magyar kormány elkötelezi magát" - jelentette ki. "Tulajdonképpen folyamatban van, hogy ki a személy, végleges döntés akkor fog születni, hogyha a személy mellé rendelhető az a beilleszkedési program, amely esélyt ad neki a Magyarországon való újrakezdéshez" - mondta.

Bajnai Gordon kormányfő szeptember 16-án jelentette be, hogy Magyarország befogad egy guantánamói foglyot, valószínűleg egy palesztin állampolgárt. Mint mondta, a kormány "hosszú mérlegelés, alapos megfontolás, gondos előkészítés, alapos tárgyalások" után döntött arról, hogy Magyarország részt vesz a guantánamói fogolytábor bezárását és a foglyok társadalmi beilleszkedését elősegítő nemzetközi programban.

Szollár Domokos kormányszóvivő korábban azt mondta, hogy a befogadott fogoly várhatóan az idei év utolsó negyedévében, vagyis októberben, novemberben vagy decemberben érkezik az országba. Az integrációs program első szakaszában a volt fogoly nem hagyhatja el az országot, sőt kötött tartózkodási helyet jelölnek ki a számára. (A fogoly kiválasztásáról és beilleszkedéséről korábbi cikkünkben olvashat.)

Az amerikai kormány hétfőn ismerte el, hogy képtelen lesz tartani azt a határidőt, amit elnöki kinevezése után Barack Obama jelölt ki a tábor bezárására - írja a New York Times. A tábort elvileg januéár 22-éig kellene bezárni, de a több mint 230 rab közül még csak 90-nek a helyét véglegesítették, ők nem az Egyesült Államokba kerülnek.