Sólyom magyarázza orbános ígéretét

Vágólapra másolva!
Nem pártpolitikai, hanem afölött álló nyilatkozat - így jellemezte Sólyom László köztársasági elnök vasárnapi megjegyzését, miszerint szeretné, hogy újra megnyíljon a sydney-i magyar konzulátus és ezt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is megígérte neki. Sólyom szerint szavait félremagyarázták.
Vágólapra másolva!

Sólyom László reményét fejezte ki kedden, hogy újra meg fog nyílni a sydneyi magyar főkonzulátus, amelynek bezárásáról a kormány döntött. A köztársasági elnök a helyi Royal Motor Jacht Clubban azon a vacsorán szólalt fel, amelyen az új-dél-walesi magyar szervezetek vezetői, magyar származású befolyásos üzletemberek vettek részt.

Sólyom vasárnap kijelentette: szeretné elérni, hogy a kormány által takarékossági okokból bezárt sydney-i konzulátus újbóli megnyitását. Azt mondta, beszélt erről Bajnai Gordon kormányfővel és Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével is, akitől ígéretet kapott erre.

Kedden Sólyom így magyarázta korábbi kijelentését: "Sokkal nagyobb súlya van, és elsősorban a jövőt tekintve óriási a súlya. Úgyhogy örülök, hogy ezt mondtam, és ugyan az otthoni sajtóvisszhangot és politikai visszhangot látva nem kommentálom, annyit teszek hozzá, hogy nagyon jól tudom, hogy melyek egy elnöknek az alkotmányos lehetőségei, és egészen nyugodt vagyok abban, hogy - szemben az otthoni véleményekkel - én az elnöki szerepkörben maradtam. [...] Óriási félreértés, félremagyarázás ezt a nyilatkozatot pártpolitikai szimpátia kifejezésének nyilvánítani. Ez éppen hogy nem ez, hanem e fölött álló nyilatkozat volt".

Azt mondta, a köztársasági elnök legfontosabb missziója, hogy a magyarok közösségét - amennyire lehet - tartsa össze. "Eddigi tevékenységem nagy része a Magyarországgal szomszédos országokban élő magyarokra korlátozódott. Egyszerűen azért, mert úgy éreztem, hogy be kell gyógyítanom azokat a sebeket, amelyeket a 2004-es népszavazás okozott" - fogalmazott. Sólyom kijelentette, hogy amikor távolabbra utazik, akkor szinte szíven üti, hogy mennyire élő, és fontos és erős az Európán kívüli magyarság.