Hordhatnak árpádsávos sapkát diákok a biztos szerint

Vágólapra másolva!
Nem a diákoknak, hanem az iskolai oktatásnak kell semleges világnézetűnek lennie, ezért az oktatási jogok biztosa szerint hibásan járt el az a székesfehérvári iskola, amelyben arra kérték az egyik kisiskolás szüleit, hogy a gyerek ne viseljen árpádsávval díszített sapkát. Az iskolaigazgató szerint viszont a sapka közérthető politikai üzenetet hordozott, és ennek nincs helye egy ilyen intézményben.
Vágólapra másolva!

Hibásan hivatkozik az egyik diák árpádsávval díszített sapkáját kifogásoló székesfehérvári iskola az oktatási törvényre Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa szerint. "Rosszul értelmezik a jogszabályt, az ugyanis az iskola világnézeti semlegességét mondja ki, hogy az oktatás többoldalú, tárgyilagos legyen" - mondta az [origo]-nak a biztos. "Ez az iskolára rótt kötelezettség a diákokra nem vonatkozik, kötődhetnek valamely világnézethez, politikai irányzathoz vagy egyházhoz, ahogy akár a tanárok is, csak ők ezt nem erőltethetik rá a tanulókra" - tette hozzá.

A múlt héten a székesfehérvári Tóvárosi Általános Iskola egyik másodikos diákja olyan baseballsapkában ment iskolába, amelyen más nemzeti jelképek mellett árpádsávos zászló és Nagy-Magyarország jelkép volt. A pedagógusok a fiú üzenőfüzetén keresztül arra kérték szüleit, többször az iskolába ne vegyen fel ilyen ruhadarabot. A szülők viszont másnap kivették a gyereket az intézményből.

"Önkényuralmi jelképet természetesen senki nem használhat, és az öltözete más módon sem lehet másokra nézve sértő, de az öltözékről, jelvényekről is lehet demokratikus jellegű vitát folytatni" - mondta Aáry-Tamás Lajos. Szerinte sajnálatos, ha a szülők retorzióként élték meg az iskola kérését, de mint mondta, joguk van máshová járatni a gyereküket, ha úgy érzik, ellenségesek vele a másik intézményben.

Nem önkényuralmi jelkép, de üzenet

"Elismerem, az osztályfőnök tévesen írta az üzenőfüzetbe, hogy önkényuralmi jelképet ne viseljen a gyerek, és én ezt írtam alá. Ugyanakkor az elmúlt pár év történései alapján pontosan meg lehetett ítélni, a sapka milyen üzentet hordoz" - mondta az [origo]-nak Pokrovenszki László, a Tóvárosi Általános Iskola igazgatója. Részletesen leírta, hogy a láthatóan nem saját kivitelezésű ruhadarabon elől piros-fehér-zöld szalag, jobb oldalon árpádsáv, hátul a Nagy-Magyarországot ábrázoló kép volt, más jelképek mellett. "A nemzeti színekkel önmagában semmi gond nem lett volna, de a többi jelkép elvesztette régi, eredeti értelmét, és így összességében világos volt, ma ez milyen politikai állásfoglalást fejez ki" - tette hozzá.

Pokrovenszki ezért állítja, az oktatási törvényben lefektetett világnézeti semlegesség érdekében járt el. Azt mondta, hogy a gyereket emiatt nem érte egy rossz megjegyzés sem, nem vetették le vele a sapkáját, mindössze a szülőknek üzentek, hogy többet ne viselje az iskolában a sapkát. Másnap reggel viszont a fiú már egyáltalán nem jelent meg, a szülők kivették az intézményből. "A szülőnek joga van olyan ruhát adni a gyerekre, amilyet jónak lát, de azt nem akarjuk, hogy a politikai pártok csatározása az iskolában is megjelenjen" - tette hozzá az iskolaigazgató.

Az ügyből politikai vita alakult ki, miután Gál Péter, a Jobbik székesfehérvári elnöke a múlt heti közgyűlésen felvetette az esetet. A városi közgyűlésnek egykori SZDSZ-esként tagja az iskolaigazgató, Pokrovenszki László is, aki ugyanakkor azt mondta, ennek semmi köze ahhoz, hogy az intézmény vezetőjeként úgy gondolja, politikai üzeneteknek ilyen formában sincs helyük egy iskolában.