Félmosollyal az arcán pókerezik százmilliókért Demján

Vágólapra másolva!
Pókertudása vitatható, Demján "Johnny Cash" Sándor azonban láthatóan jól szórakozik, miközben százmilliós nyereményért játszik világsztár kártyások ellen, és a negyedik játéknapig jutott el Monte-Carlóban a World Series of Poker Europe versenyen. Magyar versenyeken egyáltalán nem indul, csak a legnagyobb tétek érdeklik, üzleti tapasztalatai pedig a pókerben is jól jöhetnek neki.
Vágólapra másolva!

2009 májusában Las Vegasban a World Series of Poker versenyen játszott a milliárdos vállalkozó, Demján Sándor, de valószínűleg nem szívesen emlékszik vissza rá. 201 játékos indult a tornán, ahol 40 ezer dollár (közel hét és félmillió forint) volt az indulási díj, Demján pedig jól kezdett: már az elején megtriplázta zsetonjai számát, egy ideig neki volt a legtöbb zsetonja az egész mezőnyben.

Az előnye aztán apadni kezdett, majd következett a végzetes parti: Demján nem túl erős lapokkal (király és kilences) a kezében megadott egy hatalmas emelést a flop előtt. A flopon egy kilences is került az asztalra, ráadásul az volt a legmagasabb, Demján pedig rögtön all-int mondott, vagyis feltette minden pénzét. Ellenfele, Ted Forrest kezében bubi párral megadta Demján emelését, a milliárdos kiesett a versenyből.

Para-Kovács Imre póker-szakkomentátor szerint amatőr hibát követett el Demján, nem kellett volna ugyanis megadnia a nagy emelést a közepes lapokkal, de ennél is nagyobb baklövés volt, amikor ezután feltette minden pénzét. Ebben a helyzetben ugyanis Para-Kovács szerint csak jobb lapokkal lehetett megadni ezt az emelést.

Sándor "Johnny Cash" Demján

A kommentátor szerint tehát Demján követ el csúnya hibákat, a milliárdos vállalkozónak azonban most sikerült állva maradnia a Monte-Carlóban rendezett World Series of Poker Europe versenyen, mely a European Poker Tour nevű sorozat után a második legjelentősebb versenysorozat Európában. Demján a negyedik játéknapra is eljutott, a nemzetközi pókertudósításokban általában Sándor "Johnny Cash" Demján becenéven hivatkoznak rá. Magyar idő szerint szerdán 8-kor esett ki a 18. helyen, helyezéséért 31 198 fontot (több mint 9 millió forintot) kapott.

A verseny fődíjáért csütörtökön játszanak, ennek értéke 800 ezer font (közel 240 millió forint). A verseny nyereményalapja összesen 3 millió 340 ezer font, melyből mindenki részesedik, aki a szerdai játéknapig eljutott. A versenyen 333-an indultak, a beszálláshoz 10 350 ezer fontot (nagyjából hárommillió forintot) kellett befizetni, Demján tehát nyereséggel szállt ki.

Demján Sándor magyar versenyeken egyáltalán nem indul, kizárólag a rangos nemzetközi versenyek érdeklik. 2004 óta szerepel pókerversenyeken, a nemzetközi pókeradatbázis szerint legnagyobb sikere, hogy 2007-ben első helyen végzett egy versenyen, melynek fődíja 25 700 dollár volt. A versenyen azonban rajta kívül negyvenhatan végeztek ugyanígy az első helyen, ez a verseny ugyanis arról szólt, hogy a 477 induló első tíz százaléka nyer egy 25 ezer dolláros beülőt egy nagyobb pókerversenyre.

Forrás: Pókerakadémia
Demján Sándor két póker-világsztárral, Phil Ivey-vel és Daniel Negreanuval

Ezzel a 25 ezer dollárral Demján a magyar pókeresek nyereménylistáján a hatvanadik helyen szerepel. Demján indult ezenkívül többek között a EPT Monte-Carlo Grand Final High Rollers versenyen és a Las Vegas-i WSOP High Rollers versenyen is.

Mezősi Tamás pókerszakíró, a Deluxe Póker főszerkesztője szerint Demján Sándor nem egy tipikus jómódú hobbipókeres, akik jellemzően komolyabb tudás nélkül vásárolják be magukat a legnívósabb partikba. Mezősi szerint Demján különösen magabiztosan olvassa az információkat a pókerasztal mellett: a mostani versenyen többször is bátran adott meg olyan nagy emeléseket, amelyekből látszott, hogy alaposan megfigyeli az ellenfelek hívásmintáit és az árulkodó jeleket.

Demján koncentrált és tudatos játékos Mezősi leírása szerint, aki ugyan nem túl beszédes az asztalnál, általában mégis barátságos, az arcára gyakran kiülő félmosoly pedig jelzi, hogy a kihívás mellett szórakoztatónak is találja a játékot.

Para-Kovács Imre szerint ugyanakkor Demján több megoldása is egyértelműen mutatja, hogy amatőr játékos, akinek semmi esélye a profikkal szemben. Demján főleg a pénz erejével játszik - mondta Para-Kovács. Ezt az is mutatja, hogy eddig nem ért el jelentősebb eredményt, ahhoz pedig, hogy a legnagyobb játékosokkal együtt játsszon, csak arra van szükség, hogy befizesse az általában rendkívül drága beülőket.

Felismerik a blöfföt

Az üzleti vezetőknek és a pókerjátékosoknak hasonló képességekre van szükségük, ezek közé tartozik például a helyzetelemzési képesség, a türelem, az önuralom - mondta az [origo]-nak Kardos Marcell, aki pókerelméleten alapuló szituatív tréningeket tart üzleti vezetőknek a Develor Zrt.-nél. Épp ezért nemcsak a pókeres tapasztalatokat lehet hasznosítani az üzleti életben Kardos szerint, hanem fordítva is működik, tapasztalt vezetőkből is lehet jó pókeres.

Kardos elmesélt egy történetet, melyben egy terméket akart eladni egy ügyfélnek, akit láthatóan érdekelt az üzlet, de alacsonyabb árat akart elérni, ezért úgy tett, mintha egy konkurens ajánlata felé hajlana. Kardos azonban felismerte a blöfföt, és azt mondta, hogy nem enged az árból, és elbúcsúzott az ügyféltől, aki néhány óra múlva már hívta is telefonon, hogy kész az eredeti áron megvenni a terméket.