7,5 percet kap a Jobbik a parlamentben

Vágólapra másolva!
Ötnapos ülést tart a jövő héten az Országgyűlés, felszólalhatnak az EP-képviselők is: 2,5 percet kap Bokros Lajos (MDF), és 7,5 perc jár a Jobbik képviselőinek. Hétfőtől péntekig a költségvetésről lesz szó a parlamentben.
Vágólapra másolva!

Hétfőtől pénteki ülésezik jövő héten az Országgyűlés, amely általában csak hétfőn és kedden ül össze. A hetet a 2010-es költségvetés általános vitájával töltik a képviselők, összesen 1800 percen át lesz szó a büdzséről.

A vitában felszólalhatnak az európai parlamenti (EP) képviselők is - közölte Mandur László, az Országgyűlés alelnöke a házbizottság ülése után. Az Európai Néppárt frakciójának tagjai - ide tartoznak a Brüsszelben politizáló fideszesek - összesen 35 percet kapnak, az európai szocialistáknak - vagyis az MSZP-s EP-képviselőknek - 10 perc jut.

A függetlenek egyenként 2,5 percet beszélhetnek. Így ennyi ideje lesz a felszólalásra Bokros Lajosnak (MDF), valamint a három jobbikos képviselőnek, Morvai Krisztinának, Balczó Zoltánnak és Szegedi Csanádnak. Ezzel először fordul elő, hogy olyan politikusok szólalnak fel a plenáris ülésen, akiknek pártja nem parlamenti párt, vagy nincs frakciója az Országgyűlésben.

Felszólalási lehetőségükkel korábban is éltek a magyar parlamentben az EP-képviselők, a Jobbik azonban eddig nem szólalhatott fel ülésen. Morvai Krisztina korábban már bejelentette, mindenképpen élni akarnak a lehetőséggel, "hiszen itt az idő, hogy végre egy új erő legyen a magyar politikában belföldön is éppúgy, mint az európai uniós képviseletünkben".

Bokros Lajosnak is 2,5 perc jár, mert bár vannak MDF-es képviselők a Parlamentben, az MDF-nek már nincs saját frakciója.