HVG: Egy exkatona elszólta magát a romagyilkosságokról

Vágólapra másolva!
Egy korábbi katona elszólása jelentette az első információt a romagyilkosságok után nyomozó rendőrség számára - írja meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a HVG. A lap szerint az egyik gyanúsítottról, a hangtechnikusként dolgozó K. Árpádról kiderült, hogy a nyolcvanas évek végén határőr kommandósként szolgált, így lehettek katonai ismeretei.
Vágólapra másolva!

Egy korábbi szerződéses katona egy egri szórakozóhelyen szólta el magát ismerősei előtt, hogy tudja, kik "ölik a cigányokat", ez eljutott a Nemzeti Nyomozó Irodához, és ez volt az első információ, amely hozzájárult az ügy felgöngyölítéséhez - írja a HVG meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. Az exkatona állítólag azt mondta ismerőseinek, hogy egy Balkánon szolgált honvéd, illetve az ő társasága követte el a gyilkosságokat - írja a hetilap.

A cikkből az nem derül ki, hogy pontosan mikor történt az elszólás, de a lap szerint az áprilisi tiszalöki és az augusztusi kislétai gyilkosság előtt, amikor még a rendőrök nem voltak benne biztosak, hogy egyértelműen rasszista motivációjú gyilkosságokról van-e szó. Az egykori katona által mondottakról az NNI egyik informátorán keresztül értesült, és a rendőrök ezt követően adatokat kértek a Katonai Biztonsági Hivataltól a Balkánon szolgált katonákról - írja a HVG.

Az elmúlt bő egy évben kilenc súlyos vagy halálos támadás ért cigányokat. A támadásokban hatan meghaltak. A legutóbbi eset a Szabolcs megyei Kislétán történt augusztus másodikáról harmadikára virradó éjjel, egy középkorú asszony meghalt, 13 éves lánya pedig súlyosan megsérült miután sörétes puskával lőttek rájuk saját otthonukban. A rendőrség augusztus 21-én jelentette be, hogy elfogott négy férfit, akiket a gyilkosságok elkövetésével gyanúsít.

Az egyik gyanúsítottat, K. Árpádot ismerősei békés, nyugodt emberként jellemezték, aki zenészként és hangtechnikusként dolgozott. A HVG ugyanakkor meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a férfi a nyolcvanas évek végén a határőrségnél szolgált mint "határvadász beavatkozó", vagyis egyfajta kommandósként, és így rendelkezhetett katonai ismeretekkel.