Bal-jobb közösködésről beszélt egy tanú a Zuschlag-perben

Vágólapra másolva!
A Fiatal Baloldal vezetői tudtak arról, hogy mire fordították a civil szervezeteknek kiírt pályázatokon elnyert összegeket a Zuschlag Jánoshoz kötődő szervezetek - vallotta egy tanú a Zuschlag-per tárgyalásán. A Dél-Alföldi Regionális Ifjúsági Tanács korábbi tagja szerint a jobb- és baloldali szervezetek egyetértésben osztották a pénzt.
Vágólapra másolva!

A bal- és jobboldalhoz köthető egyesületek "egyetértésben pályáztak" a Dél-Alföldi Regionális Ifjúsági Tanács (DARIT) által civil szervezeteknek kiírt pályázatokon - mondta egy tanú a Zuschlag-per csütörtöki tárgyalási napján a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. A tanú, aki 2003-ban, mint az Ifjúsági és Sportminisztérium képviselője került be a DARIT tanácsába, nem tudta megnevezni, kitől származnak az információi, de szerinte "közszájon forogtak, hogy létezett megállapodás a politikai bal- és jobboldal részéről a regionális tanácsban".

A Csongrád megyei baloldali ifjúsági szervezet alelnökeként tevékenykedő tanút Ujhelyi István - aki akkor a Fiatal Baloldal elnöke volt, ma a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára - kérte fel a feladatra. A tanácsban szerinte támogatnia kellett a vádiratban szereplő szervezetek pályázatait. Erre egy munkatársa kérte fel, aki, "Ujhelyi Istvántól és Zuschlag Jánostól kapta az instrukciókat".

Vallomása szerint a vádiratban szereplő, Zuschlag János korábbi MSZP-s képviselőhöz köthető szervezetek pályázatairól tudták, hogy nagyon gyenge anyagok, mert a pályázatot bíráló szakértő sok estben leminősítette őket, mégis támogatniuk kellett. "Az egyértelmű volt számomra, hogy ezek a pályázati pénzek milyen felhasználásra kerültek, ugyanis a politikai ifjúsági szervezetek ki voltak zárva a pályázatokból, és ezeken a pályázatokon keresztül működtették a politikai ifjúsági szervezeteket" - mondta.

A tanú szerint a DARIT-ban lehetett tudni azt, hogy ki bal- és ki jobboldali kötődésű, de ez nem okozott semmilyen problémát az előzetes megbeszélések során. Konkrétan a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó egyesületek pályázatai esetében kellett lobbiznia a tanúnak a szavazásnál, ami gyakran nehézségekbe ütközött.

A tanú kapcsolatba került Lados István másodrendű vádlottal, aki Zuschlag titkáraként a volt képviselő érdekeltségébe tartozó pályázatok ügyeit intézte. Később, 2004 után pedig Zuschlag János pályázatírásra is felkérte, amit állítása szerint nem mert visszautasítani. Pályázatonként tízezer forintra számított, de végül semmit sem kapott - mondta.

"Tudtam, hogy nem a pályázó egyesület, hanem a politikai ifjúsági szervezet valósítja meg az elnyert pénzből az adott programot" - tette hozzá a tanú, aki Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésre azt mondta: a Fiatal Baloldal vezetői és a DARIT-ba delegált közvetlen munkatársaik is tudták, hogy a civileknek kiírt pályázatokon elnyert pénzeket ténylegesen mire fordították.

Pályázatokkal tömték be a lyukakat

Az állandó pénzügyi problémával küzdő baloldali politikai ifjúsági szervezet nem kapott elegendő támogatást az MSZP-től, ezért különböző szervezetek közbeiktatásával szereztek pályázati pénzt a működéshez - mondta egy tanú, aki a Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták (Fibisz) országos szervezetének elnökségi tagja volt. "Úgy oldottuk meg, hogy civil szervezetek, alapítványok, egyesületek révén, pontosabban az általuk benyújtott pályázatok útján nyert pénzeszközökből finanszíroztuk a Fibisz működésének egy részét, továbbá egyes rendezvényeit" - vallotta a nyomozati szakban.

2003-ban Újhelyi István vagy Zuschlag János felkérte a pályázati pénzekről döntő Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Tanács (DARIT) tagságára, állítása szerint ekkor már tisztában volt azzal, hogy a tisztsége kapcsolatban van a "Fibisz finanszírozási problémáinak megoldására hivatott mechanizmussal". Amikor a Zuschlaghoz köthető szervezetek pályázatai a tanács elé kerültek, akkor az egykori képviselő felhívta a tanút és nyomatékosan a pályázatok támogatására kérte.

A tanú tisztában volt azzal, hogy a Zuschlaghoz köthető, a vádiratban szereplő szervezeteknek e pályázatai rendkívül gyenge színvonalúak voltak, mégis támogatta a tanácsban azokat, mert politikusként képzelte el jövőjét, amihez Zuschlag János támogatására számított. Szerinte a szervezeteket "kizárólag azért működtette Zuschlag János, hogy nevükben pályázatokat nyújtsanak be és általuk pénzügyi forrásokhoz jussanak a Fibisz részére, tényleges tevékenységet nem végeztek".

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalással és más bűncselekményekkel vádolja Zuschlag Jánost és 15 társát. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre. Zuschlag János, egykori MSZP-s országgyűlési képviselő 2007. szeptember 21. óta előzetes letartóztatásban van.