Kivizsgáltatná a Fidesz a moszkvai szerződést

Vágólapra másolva!
A legfőbb ügyészhez fordul a Fidesz, mert az ellenzéki párt szerint gyanús mind a moszkvai magyar kereskedelmi központ eladása, mind a New York-i főkonzulátus adótartozásával kapcsolatos jogászi megbízás. A Fidesz interpellációjával azt szeretné elérni, hogy a legfőbb ügyész kezdeményezésére vizsgálják ki mindkét ügyet.
Vágólapra másolva!

Interpellációval fordul hétfőn a Fidesz a legfőbb ügyészhez a moszkvai magyar kereskedelmi iroda eladása, valamint a New York-i magyar főkonzulátus adótartozása miatt - közölte Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke pénteken, miután a Külügyminisztériumban frakciótársával, Koszorús Lászlóval betekintett a két ügy dokumentációjába. A Fidesz szerint rendkívül gyanús mind a két ügy, ezért a legfőbb ügyésztől arra várnak választ, kezdeményezi-e az Állami Számvevőszéknél (ÁSZ) a moszkvai ingatlan eladásának célvizsgálatát, illetve büntetőfeljelentés megtételét.

Ahogy arról korábban az [origo] beszámolt, átláthatatlan módon értékesítette a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) tavaly a moszkvai Magyar Kereskedelmi Képviselet több milliárd forintot érő ingatlanját. Az Állami Számvevőszék szerint az épületet megvásárló cég három hónappal az előtt fizetett az épületért, hogy annak értékesítésére egyáltalán pályázatot írtak volna ki. Az ügylet alapja egy 2005-ös, a moszkvai nagykövet által aláírt szerződés, amelyet azonban szinte senki nem látott. (Az erről szóló cikkünket itt elolvashatja.) Az ÁSZ szerint az MNV Zrt.-nek is tudnia kellett arról, hogy a nyertes cég korábban fizetett, mint ahogy az eladásról szóló döntés megszületett volna.

A Fidesz szerint gyanús másik ügy a New York-i magyar külképviselettel van összefüggésben, amelyről korábban az Index számolt be. Magyarország az elmúlt években felhalmozott mintegy 120 millió dollárnyi adósságot, amelynek jogosságát a magyar politika ciklusokon átívelően vitatta, majd 2008 elején a kormány megváltoztatta álláspontját. Értetlenül állok az előtt, miért ismertük el, hogy adott esetben jogos lehet New York állam adókövetelése a magyar állammal szemben - mondta pénteken Németh Zsolt, aki szerint feltűnt egy "no name" cég, amely ajánlatot tett arra, hogy 50 százalékos sikerdíj - körülbelül 40 millió dollár - ellenében hajlandó eljárni New York államnál a magyar adósság csökkentése érdekében.

A cégnek sikerült eredményt elérnie, néhány napon belül azonban az amerikai külügyminisztérium elengedte a diplomáciai ingatlanok adósságát, ami a fideszes politikus szerint "meglehetősen furcsa ügylet". Az Egyesült Államok külügyminisztériumának döntése után hiába mondta fel a magyar állam a szerződést a titokzatos céggel, ők teljesítettek, és ezért be is perelték a magyar államot.

A New York Post július 13-án számolt be arról, hogy az amerikai külügyminisztérium elengedte a New York-i - közöttük a magyar - külképviseletek vitatott adótartozását. Az amerikai lap akkori beszámolója szerint a magyar kormány a június 23-i döntés előtt tett ígéretet az 52. utcában álló, a főkonzulátusnak, az ENSZ-képviseletnek és diplomatalakásoknak helyt adó épületre kivetett adó kifizetésére.