Kizárták irodáiból a pécsi vízmű vezetését

Vágólapra másolva!
Csak az alkalmazottakat engedik be a pécsi vízmű területére az önkormányzat által odaküldött biztonsági emberek, a cég vezetőit kizárták onnan. A pécsi vízszolgáltatással új társaságot bízott meg a helyi önkormányzat a múlt héten, de az eddigi szolgáltató vitatja a döntés jogszerűségét.
Vágólapra másolva!

Kizáratta a pécsi vízmű vezetőségét az önkormányzat a vízmű épületéből hétfőn reggel. Az ajtóknál biztonsági emberek álltak, csak az alkalmazottakat engedték be, a vezetők kint várakoznak - tájékoztatott a Független Hírügynökség helyszínen lévő tudósítója. Sokan az épület előtt várakoztak délelőtt, miközben Páva Zsolt (Fidesz) Pécs polgármestere az épületben tartózkodott, és a munkatársakkal tárgyalt.

A Pécsi Vízmű vezetése jogszerűtlennek tartja a lépést, Páva Zsolt szerint azonban törvényes volt a birtokbavétel. A polgármester hétfői sajtótájékoztatóján közölte, "Nem ingyen akarunk mi más tulajdonából egy darabot elvenni, ennek meg van az ára, amelyről remélhetőleg hamarosan meg tudunk állapodni. Ha nem, akkor majd a bíróság fog erről rendelkezni". Páva szerint azért volt sürgős a birtokbavétel, mert jogellenes állapot állt fenn múlt csütörtök óta.

Új cég

Az ügy hátterében az áll, hogy Pécs közgyűlése a múlt csütörtöki ülésén létrehozott egy céget a vízművek átvételére és üzemeltetésére. Az 5 millió forint tőkéjű Tettye Forrásház Zrt. a képviselők elképzelése szerint átvenné és tovább működtetné a helyi vízközművet és alkalmazná a Pécsi Vízmű dolgozóit.

Az indoklás szerint az önkormányzati cég alapítására azért volt szükség, mert a közgyűlés a Pécsi Vízmű kisebbségi francia tulajdonrészének visszavásárlására vonatkozó első lépésként szeptember 10-én felmondta a társasággal kötött üzemeltetési megállapodást, a hónap végéig azonban nem sikerült megállapodni a részvényhányad visszaadásáról és a jogviszonyok lezárásáról.

Csorba Zoltán, a kisebbségi tulajdonos Suez Environement Hungária Kft. ügyvezető igazgatója az akkori ülésen azt mondta: a város irracionális határidőt szabott a megegyezésre, holott az érvényes szerződések, a lehetséges variációk áttekintéséhez több időre lenne szükség. Csorba a közgyűlési döntés után közölte: a Pécsi Vízmű addig akar szolgáltatni, ameddig nem születik megállapodás a francia tulajdonrész kivásárlásáról vagy a befektető és a város esetleges jövőbeni együttműködéséről.

Fizetett szabadság

Páva Zsolt (Fidesz) polgármester azonban hétfőn fél 9-kor munkásgyűlést tartott az épületben. A kéttucatnyi kint rekedt dolgozóval nyilatkozatot írattak alá, amely szerint két hét fizetett szabadságra mennek, az új cég pedig a későbbiekben átveszi őket. Páva később sajtótájékoztatót tartott, és azt mondta, hogy jogellenes állapotot szüntettek meg azzal, hogy a régi szolgáltatót kizárták az épületből. Mivel a szerződést már felbontották, az új szolgáltató látja el a feladatokat, a drasztikus lépésre pedig azért volt szükség, mert szóban nem tudtak megállapodni - közölte Páva, aki szerint mindenben törvényesen jártak el.

Az új társaság hosszabb távon a vízdíjak csökkentését tervezi, ennek részletei még nem ismertek. A Tettye Forrásház Zrt. működésére 500 millió forintos bankhitelt vesz fel az új társaság, amelynek pénzügyi alapjait az éves szinten beszedett díjakból származó csaknem 6,6 milliárd forintos bevétele jelenti. A fogyasztók a közművagyon átvételéből elvileg csak annyit vesznek majd észre, hogy a 30 nap múlva kibocsátott számlákon már nem a Pécsi Vízmű Zrt., hanem a Tettye Forrásház Zrt. neve szerepel majd.

Kamarás Judit, a Pécsi Vízmű Zrt. kereskedelmi igazgatója ugyanakkor az MTI-nek azt mondta: a reggeli akció önkényes birtokbavétel, hiszen a társaság irányítását a tulajdonosok a cég közgyűlésén és a menedzsmenten keresztül gyakorolják. "Ez a törvényes út. Egy tulajdonos önállóan ilyen intézkedést nem alkalmazhat" - mondta. A Pécsi Vízmű vezérigazgatója, Nyirati István épp szabadságon van, Kamarás szerint lehet, hogy nem véletlen az akció időzítése. Ezt nem lehet 360 emberrel megcsinálni. "Feltételezhető, hogy félelem és riadalom lehet az épületen belül, mindez a szolgáltatás biztonságát is befolyásolhatja."