Vágólapra másolva!
Terheseknek is adható az újinfluenza elleni szer Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint, aki az elmúlt napokban megjelent értesülések miatt összehívott sajtótájékoztatón próbálta megnyugtatni az embereket. A miniszter ugyanakkor elismerte, hogy időhiány miatt a terhes nőkön nem tudták elvégezni a vakcina hatásának vizsgálatát. Szerinte a jövő héten a 3-18 éves korosztály oltására is meglesz az engedély.
Vágólapra másolva!

Adható terheseknek is az újinfluenza elleni vakcina az Amerikai Járványügyi Központ (CBC) szerint - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter a hétfői rendkívüli tájékoztatón, amelyet azért hívtak össze, hogy tisztázzák az utóbbi napokban a vírusról megjelent állításokat.

A miniszter elismerte: bár folynak különféle korcsoportokban a magyar oltóanyag klinikai vizsgálatai, a terheseknél ez időhiány miatt nem történt meg, erre legalább egy év kellene. Cáfolta ugyanakkor a sajtóértesüléseket, amelyek szerint máshol ezeket a vizsgálatokat elvégezték volna.

A miniszter szerint a terhesekre nézve annak sincs jelentősége, hogy milyen típusú vírusból készült a vakcina. Az oltás mellett hozta fel viszont érvként, hogy a tapasztalatok szerint a fertőzöttek egy százalékát kezelik szövődmények miatt intenzív osztályon, míg az oltóanyag mellékhatása - a bőrpír, illetve a végtagfájdalom - ennél kisebb arányban jelentkezik.

Székely Tamás cáfolta azokat a híreket is, hogy az újinfluenza elleni magyar vakcina engedélyeztetési eljárása túl gyors lett volna. Szerinte a világon már négy törzskönyvezett oltóanyag létezik. Azt is elmondta, hogy a hírekben magyar adalékként szereplő összetevő megtalálható a többi vakcinában is, ahogy ezt az Európai Törzskönyvezési Hatóság honlapján bárki elolvashatja.

A miniszter kérdésre válaszolva arról is beszélt: egyelőre a felnőttekre, a 18 éven felüliekre van meg a vakcina forgalomba hozatali engedélye, a 3-18 év közötti korcsoportra várhatóan a jövő héten kapja meg a gyártó az engedélyt. A 6 hónap és 3 év közötti kisgyermekeket csak 2,5-3 hét múlva lehet majd beoltani, mivel az ő tesztelésük jelenleg még folyik.