Zuschlag-ügy: Gyurcsány tudott a politikai pályázatokról egy tanú szerint

Vágólapra másolva!
A civilek által elnyert támogatásból csíptek le annak idején a Gyurcsány Ferenc vezette sportminisztériumban, hogy a politikailag támogatandó szervezeteknek is jusson pénz - állította egy tanú a Zuschlag-per hétfői tárgyalásán. Azt állította, rendszeresen egyeztetett a minisztérium MSZP-s államtitkárával a politikai szervezetek támogatásáról, amelyekről Gyurcsány is tudott szerinte. Lados István, az ügy másodrendő váldottja hazugságnak nevezte a tanú állításait.
Vágólapra másolva!

A politikai szervezetek támogatását a civil szervezetek csökkentett támogatásával biztosították, amikor Gyurcsány Ferenc volt az ifjúsági és sportminiszter - mondta a Zuschlag-per hétfői tárgyalásán a tanúként beidézett Ocsovai Tamás, aki 2002-től 2004-ig helyettes államtitkárként dolgozott az ifjúsági sportminisztériumban.

Ocsovai közölte, a politikai szervezetek támogatásáról több alkalommal egyeztettek Gyurcsány Ferenc miniszter dolgozószobájában, de alapvetően Mesterházy Attila, a tárca akkori államtitkára, az MSZP jelenlegi frakcióvezetője felügyelte a területet. A tanú beszámolt egy konkrét esetről is, amikor vasárnap délután Pécsről rendelték fel, és Gyurcsány Ferencnél egyeztettek egy táboroztatással kapcsolatos pályázatról.

Politikailag támogatandó

A tanú szerint a minisztérium szűk vezetőségéhez - ide tartozott Gyurcsány Ferenc mellett Mesterházy Attila politikai államtitkár és Keszthelyi András, a miniszter kabinetfőnöke - kellett fordulniuk a szervezeteknek a támogatás érdekében. A politikailag támogatandó szervezetekről ezután Ocsovai helyettes államtitkárt értesítették, aki ezt utasításnak értelmezte.

Ocsovai szerint a különböző pályázatokon a szakértők által kiválasztott és támogatásra javasolt szervezetek támogatási keretét csökkentették, és így teremtettek lehetőséget arra, hogy a politikailag támogatandó szervezetek is pénzhez jussanak. A tanú helyettes államtitkárként dolgozott Jánosi György minisztersége idején is, de akkor a támogatandó politikai szervezetekkel Szilvásy György közigazgatási államtitkár foglalkozott.

Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére Ocsovai azt mondta, hogy a Zuschlag Jánoshoz köthető és kiemelt támogatáshoz jutó egyesületekkel és alapítványokkal csak a pályázati tevékenység folyamán találkozott, azt ő nem tudta, hogy azok végeztek-e konkrét tevékenységet.

Szakértők nélkül

A tanácsvezető bíró felolvasta a tanú nyomozati szakban tett vallomását, amely szerint előfordul, hogy a miniszter - Gyurcsány Ferenc - döntött a pályázatokról, és nem kért szakértőktől véleményt. Olyan esetről is beszámolt, amikor a miniszter annak ellenére döntött egy pályázat támogatásáról, hogy azt a szakértő nem támogatta.

Ocsovai - állítása szerint - Gyurcsány Ferenctől, Mesterházy Attilától és Keszthelyi Andrástól kapta meg a politikailag támogatandó szervezetek listáit, amelyek között a Zuschlag Jánoshoz köthetők is szerepeltek. Az MSZP országgyűlési frakciója mellett működő ifjúsági munkacsoport tagjai - Arató Gergely, Ujhelyi István - is egyeztettek velük a pályázatokról. Ezeken a megbeszéléseken a tanú szerint Zuschlag János is többször részt vett.

Lados szerint Ocsovai hazudik

A bíró kérdésére Ocsovai fenntartotta ezt vallomását. Délután az ügyész, a védők és a vádlottak tehetnek fel kérdéseket a tanúnak.

Ocsovai állításait hazugságnak nevezte a Zuschlag-per másodrendű vádlottja, Lados István. Szerinte a tanú nem egyeztetett a minisztérium vezetőivel a pályázatok támogatásáról, hanem Lados István szerint éppen ő segítette Zuschlagot abban, hogy a hozzá tartozó szervezetek nyerjenek a pályázatokon. Lados megjegyzését Ocsovai hazugságnak nevezte.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalással és más bűncselekményekkel vádolja Zuschlag Jánost és 15 társát. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre. Zuschlag János, egykori MSZP-s országgyűlési képviselő 2007. szeptember 21. óta előzetes letartóztatásban van.