Elsőként a terheseket kellene beoltani a tiszti főorvos szerint

Vágólapra másolva!
Az ajánlások szerint a terhes nőket az elsők közt kellene beoltani az új típusú influenza ellen - mondta Falus Ferenc országos tiszti főorvos. Szerinte egyedileg kell mérlegelni, beadják-e a vakcinát, de ha a járvány megakadályozása a cél, akkor a lakosság jelentős részét be kellene oltani.
Vágólapra másolva!

Mivel a terhes nőket fokozottan kell védeni az influenzajárvány okozta szövődményektől, az elsőként oltandók között vannak az ajánlások szerint - mondta Falus Ferenc, az országos tiszti főorvos kedden, ez szerinte így van ez az Egyesült Államokban és az Európai Unió tagállamaiban is. Azonban minden esetben egyedi mérlegelésre van szükség, más az elbírálás egy olyan terhesnél, akinek valamilyen alapbetegsége van, egy olyannál, akinek a környezetében betegek vannak, és egy olyannál is, aki teljesen egészséges - tette hozzá.

Falus az oltóanyag veszélyességéről azt mondta, hogy semmiféle bizonyíték nincs káros hatására vagy veszélyességére. "Ha meg akarunk akadályozni egy világjárványt, akkor a lakosságnak minimum a hatvan százalékát oltásban kell részesíteni" - jelentette ki. Arra a kérdésre, hogy kinek nem ajánlható az oltás beadása, Falus azt válaszolta: például a tojásérzékenyeknek, vagy akinek a korábbi védőoltások miatt valamilyen szövődménye volt.

Magyarországon jelenleg csak a 18 éven felüliek részére áll rendelkezésre az oltóanyag. A tiszti főorvos szerint a gyerekekről szóló ajánlás egyértelműen úgy szól, hogy a hat hónaposnál idősebb gyerekeknek ajánlják a vakcina beadását attól a pillanattól kezdve, amint az oltóanyag rendelkezésre áll, vagyis amikor az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) befejezte a dokumentáció ellenőrzését és kiadta az engedélyt. Az OGYI szóvivője, Szabó Franciska szerint erre várhatóan a jövő héten kerül sor.