Kedden megmutatja magát a Jobbik a parlamentben

Vágólapra másolva!
Kedden kezdődik az Országgyűlésben a jövő évi költségvetés általános vitája. A vitában felszólalhatnak az európai parlamenti képviselők, így többek között a Jobbik képviselői is.
Vágólapra másolva!

Kedden kezdődik az Országgyűlésben a jövő évi költségvetés általános vitája. A büdzsé tervezetét a képviselők 1800 percben véleményezhetik keddtől csütörtökig.

A vitában az európai parlamenti képviselők összesen 55 percben szólalhatnak fel. Az Európai Néppárt képviselőinek 35, a szocialistáknak 10, az MDF-es Bokros Lajosnak 2 és fél, a Jobbik képviselőinek pedig összesen 7 és fél percük van arra, hogy hozzászóljanak a költségvetés vitájához.

A költségvetés hagyományosan a legfontosabb törvény, és nem csak azért, mert meghatározza a következő év bevételeit és kiadásait. A büdzsé elfogadása azt is jelzi, hogy a kormány cselekvőképes, mert maga mögött tudhatja a parlamenti többség támogatását. Elvileg ugyan létezik szabály arra is, hogy mi történik, ha nem sikerül december 31-ig új költségvetést alkotni, de a gyakorlatban a költségvetés leszavazása a kormány bukását jelenti.

Az MSZP-nek jelenleg 188 aktív képviselője van, a parlamenti többséghez pedig 193 szavazat kell. A hiányzó öt szavazatot az SZDSZ vagy a megszűnt MDF-frakció képviselői biztosíthatják. A kormány helyzetét könnyíti, hogy a vagyonadóról szóló törvényt már június végén elfogadták, így azokról nem kell vitatkozni és szavazni.

Orbán Viktor Fidesz-elnök szerint a 2010-es a rendszerváltás óta a legveszélyesebb büdzsé, rosszabb még az 1995-ös Bokros-csomagnál is. Orbán már pártja szeptember eleji politikai évadnyitóján azt ígérte, ha kormányra kerülnek jövőre, visszavonják a "hazug és felelőtlen irományt", amit a kormányoldal költségvetésnek nevez, és újat készítenek. Addig is megpróbálnak mindent megtenni azért, hogy megfúrják a költségvetés elfogadását.