Kidobták a cégtől a Pécsi Vízmű igazgatóját

Vágólapra másolva!
Biztonsági őrökkel dobatták ki a Pécsi Vízmű Zrt. vezérigazgatóját a cég székházából, amikor megpróbált bejutni. Az önkormányzat új céget alapított a pécsi vízi közművek működtetésére, és a régiből csak az alkalmazottakat vennék át.
Vágólapra másolva!

Szó szerint kidobták a biztonságiak kedd reggel a Pécsi Vízmű Zrt. vezérigazgatóját, amikor az több munkatársával együtt megpróbált bejutni a cég épületébe. Nyitrai István öt munkatársával együtt azért szeretett volna bejutni az épületbe, hogy elutalják a dolgozók bérét. A kapun beléptek, ott azonban útjukat állta az új szolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója, Winkler Tamás és több biztonsági ember. A perpatvart a rendőrök is végignézték, de nem intézkedtek, arra hivatkozva, hogy polgári peres eljárásról van szó.

Nyitrai István közölte, a szóban forgó ingatlan a Pécsi Vízmű Zrt.-é, amit tulajdoni lap is bizonyít. "Ennek ellenére nem engedtek be minket" - mondta. Nyitrai emiatt birtokvédelmet kért Pécs jegyzőjétől, ám feltételezhető, hogy Papp Judit elfogultságot fog jelenteni. A vezérigazgató a bérek kifizetésével kapcsolatban azt mondta, megpróbálják "papíralapon", bankon keresztül teljesíteni a 360 dolgozónak.

Az ügy hátterében az áll, hogy a pécsi közgyűlés a múlt héten új céget hozott létre - a Tettye Forrásház Zrt.-t - a vízművek átvételére és üzemeltetésére. A képviselők szerint az új cég átvenné a dolgozókat, és tovább működtetné a helyi vízközművet. A lépést a Pécsi Vízmű Zrt vezetése jogtalannak tartja, de Páva Zsolt (Fidesz) polgármester szerint jogosan léptek fel, mivel jogellenes állapot állt fenn október elseje óta. Akkor döntöttek úgy, hogy a Tettye Forrásház Zrt. lesz a vízszolgáltatásra jogosult cég, ám a kisebbségi, francia tulajdonos, a Suez többszöri kérésre sem járult hozzá ahhoz, hogy az új zrt. szolgáltatni tudjon. Hétfőn már nem engedték be a cég vezető munkatársait az irodákba, csak az alkalmazottakat.

Forrás: MTI

Az önkormányzat azért alapított új céget, mert a közgyűlés szerette volna visszavásárolni a Pécsi Vízmű kisebbségi francia tulajdonrészét. Ezért szeptember 10-én felmondták a társasággal kötött üzemeltetési megállapodást, de a hónap végéig nem sikerült megállapodni a részvényhányad visszaadásáról és a jogviszonyok lezárásáról (erről bővebben itt olvashat).

Bírósághoz fordul a Pécsi Vízmű Zrt. - közölte Nyirati István, a cég vezérigazgatója, aki szerint a reggeli akció bűncselekmény volt. A vállalat jogászai már fogalmazzák a bírósági beadványt, amit szerdán reggel juttatnak el az illetékesekhez - tette hozzá. A Tettye Forrásház Zrt. szintén a bíróságon keresi igazát, a Pécsi Városi Bíróságtól kért birtokvédelmet - közölte Páva Zsolt, Pécs polgármestere. A pécsi MSZP szerda reggelre bizottsági ülést hívott össze a kialakult helyzet miatt.