Újra kéri az ír gázoló kiadatását Magyarország

Vágólapra másolva!
Új európai elfogatóparancsot adott ki a magyar bíróság az ellen az ír férfi ellen, aki kilenc éve halálra gázolt két kisgyereket Leányfalun. Megváltozott ugyanis egy ír jogszabály, amelyre hivatkozva korábban megtagadták a gázoló kiadását. Viszont ezúttal is az ír bíróságok kezében lesz a döntés.
Vágólapra másolva!

Ismét kérték a leányfalui ír gázoló, Tobin Ciarán kiadatását a magyar hatóságok, a magyar bíróság által kibocsátott új európai elfogatóparancs teljesítéséről az ír bíróságok dönthetnek - közölte szerdán az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM).

Az IRM szerint az ír jogszabályok az uniós tagállamokból érkező európai elfogatóparancs végrehajtásához eddig feltételül szabták, hogy a keresett személy az őt kikérő államból megszökjön. Ez a feltétel azonban egy ír jogszabály-módosítás következtében kikerült a jogszabályból.

Ciaran Tobin még 2000-ben Leányfalun előzés közben felvágódott autójával a járdára, ahol két kisgyerek nagymamájával és nagynénjével éppen azt várta, hogy átmehessen az úttesten. Az ötéves kisfiú és kétéves húga azonnal meghaltak. Bár a férfit két évvel később gondatlanságból elkövetett, halált okozó közlekedési baleset miatt a Pest Megyei Bíróság hároméves, letöltendő szabadságvesztésre ítélte, végül egy napot sem töltött börtönben. Tobin ugyanis még az eljárás elején egy családi eseményen való részvételre hivatkozva visszakérte a hatóságtól útlevelét és hazautazott Írországba (Az ügy hátteréről szóló cikkünket itt olvashatja el).

Az ír legfelsőbb bíróság többéves huzavona után megtagadta, hogy kiadja a gázolásáért elítélt állampolgárát a magyar hatóságoknak. Az [origo]-nak Miszori László, az ügyet kezelő Pest Megyei Bíróság Büntető Kollégiumának vezetője korábban azt mondta, aktív marad az ügy, nem vonják vissza az elfogatóparancsot, így annak elévülési idején belül, egészen 2012. július 3-áig el lehet fogni a férfit. Ha Írország nem is hajlandó kiadni Tobint, más állam ezt ugyanúgy megtehetné a nemzetközi elfogatóparancs alapján, ehhez elég lenne, ha Tobin elhagyná hazáját.