Csendben üzent a Fidesz vezetése a beindult Pávának

Vágólapra másolva!
Hivatalosan egy fideszes politikus sem minősíti Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármesterének e heti akcióját, amellyel kiebrudalta a helyi vízmű üzemeltetőit a cégtől. A polgármester egy közeli munkatársa szerint azonban kapott üzeneteket Páva a korábban az önkormányzati privatizációs szerződések felülvizsgálatát ígérő Fidesz vezetésétől. Páva annak ellenére csapott le a vízműre, hogy azt az ő korábbi polgármestersége alatt privatizálták, és előre számolt azzal is, hogy emiatt többmilliárdos kártérítésre kötelezhetik a várost.
Vágólapra másolva!

Magánjellegű üzenetek jöttek a Fidesz vezetésétől, hivatalos reakciók azonban nem - mondta az [origo]-nak a pécsi önkormányzat nevének elhallgatását kérő, Páva Zsolt fideszes polgármester környezetéhez tartozó munkatársa, miután a fideszes vezetésű város a héten visszafoglalta a helyi vízművet a francia befektetőtől. Forrásunk arról nem akart beszélni, hogy a Fidesz részéről ki és milyen üzeneteket küldött a várost irányító Páva Zsoltnak.

A pécsi polgármester fellépése akár példaértékű is lehet, a Fidesz ugyanis korábban többször megígérte, kormányra kerülése után felülvizsgálja azokat a privatizációs szerződéseket, amelyek szerinte hátrányosak az állam, illetve az önkormányzatok számára. (A Fidesz számonkérési terveiről itt olvashat részletesen.)

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője az [origo]-nak azt mondta: a pécsi vízmű lefoglalása nem merült fel a Fidesz vezető testületeink ülésén. Az egyes önkormányzatok ügyeibe ugyanis - a szóvivő szerint - a pártvezetés nem szokott beleszólni. Szijjártó azonban hozzátette: a pécsi polgármester határozott fellépéseinek köszönhetően átláthatóbb, korrektebb lett a pécsi önkormányzat működése. "Látszik, hogy Pécsnek végre van vezetése" - értékelte a polgármester tevékenységét.

A májusban polgármesterré választott Páva Zsolt több fellépéseben is tetten érhető volt a Fidesz szóvivője által emlegett határozottság. Páva az elmúlt hónapokban több önkormányzati cég - köztük a helyi busztársaság és a helyi temetkezési vállalat - vezetőjét mentette fel tisztségéből különböző mulasztásokra hivatkozva, a helyi közlekedési vállalat buszparkjának eladása miatt pedig feljelentést is tett. Páva átszervezte a város vezetését is, eltávolította a korábban hivatalban lévő három szocialista alpolgármestert, és két másikat nevezett ki helyettük, de új helyettesei közül az egyik már fideszes.

A pécsi közgyűlés határozatából az derül ki, feltehetően az is a polgármester döntése volt, hogy hétfőn az önkormányzat által megbízott biztonsági őrök nem engedték be a vízmű épületébe a cég korábbi üzemeltetőit, kedden pedig a vezérigazgatót is kituszkolták az épületből. Az erről szóló döntés megszületéséről az önkormányzat nem kívánt részletes tájékoztatást adni. A vízmű visszaszerzéséről szerettünk volna néhány kérdést feltenni Páva Zsoltnak, a polgármester titkárságán azonban azt közöltek, hogy Páva szabadságon van, ezért Nagy Csaba fideszes alpolgármesterhez irányítottak.

Nagy telefonon nem kívánt válaszolni a kérdéseinkre, az alpolgármesternek csak írásban tudtunk kérdéseket feltenni. Ebben többek között azt írta, hogy a pécsi közgyűlés adott felhatalmazást arra, hogy az önkormányzat visszaszerezze a vízművet attól a cégtől, amelyet a francia befektetők vezetnek. A közgyűlés október 1-jén elfogadott határozatában az szerepel, hogy szeptember 30-tól az önkormányzat megvonta a francia befektető által irányított cég működtetési jogait, így a továbbaikban nem ez a cég működteti a helyi vízművet. A közgyűlés ezért felhatalmazza a polgármestert, hogy tegye meg a szükséges lépéseket, ezeket azonban a határozat már nem részletezte.

A közgyűlés egy másik, ugyancsak október elsején elfogadott határozata egy, az önkormányzat által újonnan alapított céget bízott meg a vízmű működtetésével. A dokumentumban az olvasható, hogy "a közgyűlés felhatalmazza a polgármestert, hogy a működtetés átadás-átvételével kapcsolatosan felmerülő intézkedéseket haladéktalanul tegye meg". Időpontokat, illetve a fellépés módjára vontakozó részleteket nem tartalmaz a határozat.

Révész Mária, a Fidesz városi frakcióvezetője a biztonsági az őrök kiküldéséről az [origo]-nak azt mondta: az ilyen jellegű döntéseket nem a közgyűlés szokta meghozni. Hasonlóan fogalmazott Bognár László, a Fidesz pécsi frakcióvezető-helyettese, aki azt mondta: a drasztikusnak tűnő lépésről a városvezetés döntött. A döntés előtt mérlegelték annak pozitív és negatív hatásait, és ezt a fellépést találták helyesnek - fogalmazott Bognár. Kunszt Márta, a város MSZP-s alpolgármestere ehhez annyit tett hozzá, hogy a közgyűlésen nem került szóba, hogy milyen módszerrel lépnek fel a korábbi működtetővel szemben. Kunszt szerint a helyi MSZP nem tudott arról, mire készül a városvezetés, ő maga is csak hétfőn reggel értesült a biztonsági őrök kivonulásról.

A pécsi önkormányzat szeptemberben döntött úgy, hogy felbontják a vízmű üzemeltetésére kötött szerződést. A közművet a Pécsi Vízmű Zrt. működtette, amelynek többségi - 50,05 százalékos - tulajdonosa az önkormányzat, a menedzserjogokat - például a vezérigazgató kinevezését - azonban a kisebbségi tulajdonos - 48, 05 százalékos tulajdonrésszel - , a francia Suez gyakorolta. A cég kisebbségi tulajdonrészét 1995-ben, Páva első polgármestersége idején adta el az önkormányzat.

A vállalat az elmúlt években nyereségesen működött. Az MTI szerint 2008-ban 5,8 milliárd forint árbevétel mellett 267 millió forint adózott eredményt produkált, 2007-ben az árbevétel 5,5 milliárd, az eredmény pedig 352 millió forint volt. A városvezetés arra hivatkozva döntött a szerződés felbontása mellett, hogy magasak a vízdíjak, illetve, hogy a cég nyeresége ne a francia befektetőhöz, hanem az önkormányzathoz kerüljön. Az önkormányzat szerint a kisebbségi tulajdonos menedzsmentdíja évente 120 millió forintba került.

A franciák által irányított cég viszont azt állította, hogy a vízdíjakat az önkormányzat állapítja meg, a nyereség felhasználását pedig ugyancsak jóváhagyta a közgyűlés. A francia cég így nem volt hajlandó eladni a tulajdonrészét Pécsnek. Az önkormányzat ezért alapított új céget Tettye Forrásház néven, amelynek október elsején kellett volna átvennie a vízmű működtetését. Szabó Iván, az önkormányzat nevében eljáró ügyvéd a határidő utáni pár nappal történt fellépést az [origo]-nak azzal indokolta, hogy egyetlen gombnyomással le lehet állítani Pécs vízellátását, így azonnal kellett lépni.

Bár Páva szerint jogos volt a vízmű visszavétele, azt a polgármester is elismeri, hogy az egyoldalú lépés miatt kártérítésre számíthat az önkormányzat. A polgármester az önkormányzat szerdai bizottsági ülésén azt mondta: 2-5 milliárd forintnyi összegbe kerülhet a francia befektető kártalanítása. Az MSZP szerint a pécsi vízműnél történtek árulkodnak róla, hogy mi fog történni az országban, ha a Fidesz kerül hatalomra. Tukacs István MSZP-s országgyűlési képviselő szerdán azt mondta: a Fidesz azt üzeni a külföldi befektetőknek, hogy bármikor kirúghatja őket az országból. Tukacs szerint a francia nagykövet már jelezte: Bajnai Gordon kormányfő és Nicolas Sarkozy francia elnök október 19-i találkozóján fel akarják vetni a problémát.