Több mint 40 meleg pár kötött élettársi viszonyt

Vágólapra másolva!
Már több mint 40 meleg pár kötött regisztrált élettársi kapcsolatot a szeptember 20-i állapotok szerint - írja a Népszabadság. Az azonos neműek házasságot továbbra sem köthetnek, de egy idén tavasszal hozott törvény lehetővé teszi számukra az élettársi viszonyt. 
Vágólapra másolva!

31 férfi pár és 13 női jelent meg az anyakönyvvezető előtt a szeptember 20-i állapotot tükröző adatok szerint - közölte a Népszabadsággal Szabó Krisztián, az igazságügyi tárca hatósági főosztályának vezetője. Több vidéki városban - például Egerben, Pécsett és Miskolcon is - tartottak már ilyen szertartást a lap szerint.

A parlament idén áprilisban hozott törvényt arról, hogy a melegek úgynevezett regisztrált élettársi kapcsolatot köthetnek. Ez kevesebb jogot biztosít a házasságnál, például nem vehetik fel egymás nevét és nem fogadhatnak örökbe gyermeket.

Melegeket képviselő szervezetek még a nyáron készítettek egy útmutatást az anyakönyvvezetőknek, amelyben egyebek mellett arra kérték őket, hogy kerüljék a sértő kifejezéseket, és ne használják a homoszexuális szót sem, mert az szerintük elavultnak számít. Jelezték számukra azt is, hogy ne kérdezzék meg, hogy ki a férfi és ki a nő, mert a tévhitek ellenére az azonos nemű párok többségénél nincs nő-férfi leosztás - olvasható az útmutatóban, amelyről ebben a cikkünkben talál részleteket.

A Népszabadság idézi Nádasdy Ádám írót, aki a melegfesztivál megnyitóján beszélt arról, hogy az anyakönyvvezetőket a legnagyobb ügyszeretet jellemzi. Nádasdy elmesélte, hogy amikor egyik meleg ismerőse bement a hivatalba ügyeit intézni, akkor behívták egy másik helyiségbe, ahol az anyakönyvvezetők éppen értekezletet tartottak arról, mi a teendő az azonos nemű párok esetén. Nádasdy szerint ismerősét megkérték, hogy adjon nekik tanácsokat, amitől ő úgy meghatódott, hogy a saját szertartására meghívta mindegyik anyakönyvvezetőt.