"Nem egy békés környék" - tizenöten támadtak egy diákra a Józsefvárosban

Vágólapra másolva!
Utcai családi veszekedésnek indult, rasszista támadás miatt indított rendőrségi ügy lett a vége - a Tavaszmező utcában tizenöten támadtak meg késsel felszerelkezve egy diákot. Az utcában lakó kollégisták nem érzik biztonságosnak a környéket, igaz, eddig nem volt komolyabb balhé.
Vágólapra másolva!

A VIII. kerületi Tavaszmező utcában mindössze egy keskeny úttest választja el egymástól a Budapesti Műszaki Főiskola modern kollégiumát és az utca legromosabb épületét. A ház közelében támadott meg szeptember 30-án egy főiskolás diákot egy roma csoport, akik közül öten jelenleg is előzetes letartóztatásban vannak. "Hogy mersz bejönni a mi utcánkba, megdöglesz" - fenyegették a fiút, aki végül a kollégiumba menekült be. A diák nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szerzett.

Bárkit kérdeztünk a támadásról az utcában, a romos házra mutogattak - szerintük ott laktak a támadók. Egyikük öccsét otthon találtuk. A fiatalember szerint senki nem meséli el a teljes történetet. Szerinte rokonai hangosan veszekedtek, és durván szidták egymást az utcán. Egyikük például azt kiabálta: "A rák egye ki a beledet!"

Aztán amikor elkezdték szidni egymás anyját, az épp arra járó diák azt hitte, neki mondják - a fiú szerint a diák ezután belerúgott a bátyjába, ezért kezdték el üldözni. "Miért, ha a te rokonodat támadnák meg, nem üldöznéd?" - kérdezte.

Az utcában megkérdezettek legtöbbje nem hiszi el ezt a verziót. "Ne szórakozzunk már, miért támadt volna ekkora túlerő ellen" - kérdezte egy, a főiskolára járó diák. Nem egyértelmű, hogyan indult a konfliktus, azt azonban a térfigyelő kamerák felvételein is lehet látni, hogy mi történt ezután.

A fiúra tizenöten támadtak, a támadók egyike egy több mint húsz centiméteres kést tartott a kezében. A kiérkező rendőrök őrizetbe vettek négy férfit és egy nőt, őket közösség tagja elleni erőszakkal, vagyis rasszista bűncselekménnyel gyanúsítják - miközben ugyanis tovább fenyegették a fiút, magyarságáért kezdték el szidalmazni.

A kollégium lakói nem igazán szeretik a környéket. Egy kollégista lány szerint sötétedés után nem jó az utcán járni, sokszor eléállnak, nem engedik tovább, beszólnak neki. "Nem tudunk mit csinálni ellene. Nem szeretem, hogy ez van, de nincs választásom, ki kell mennem az utcára" - mondta a lány.

Egy műszaki főiskolás fiú szerint napközben sem tudnak nyugodtan az iskola előtt állni, mert akkor is beszólnak nekik a környéken lakók. Egy helyi HÖK-tag szerint a diákokat folyamatosan zaklatják: "tudjuk, bizonyos kisebbségiek mire képesek". A mostani konfliktuson kívül hasonló esetre azonban nem emlékeztek azok a diákok és az utca lakói, akiket megkérdeztünk. "Nézzen körül, látszik, hogy nem egy békés környék, de nagyobb balhék nincsenek" - mondta a főiskola portása.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A támadó öccse szerint éppen a "szemét, mocskos" kollégium diákjai azok, akik vegzálják a cigányokat - szerinte leköpik őket az ablakból, ordibálnak nekik. "Aztán ha visszaszólok, még ők hívnak rendőrt" - mondta, miközben az éppen falat festő szomszédja fejcsóválva nézte.

Az utcában van a Roma Parlament irodája is. Az iroda munkatársai szerint nem jellemzőek a balhék az utcában, őket soha nem érte még atrocitás. Azt nem tudta megmondani, miért gondolhatja bárki, hogy a Tavaszmező utca az övé, ahonnan elzavarhat másokat.