Bírósági úton távolítanák el Kolompár Orbánt az OCÖ éléről

Vágólapra másolva!
Megbukott Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke - határozott az önkormányzat Lakitelken tanácskozó 29 tagja. Az OCÖ feloszlatását nem kezdeményezik, Kolompárt törvényes úton fosztanák meg elnöki címétől. Kolompár ennek megfelelően hajlandó összehívni az OCÖ rendkívüli közgyűlését, ahol szerinte átláthatóság és rend uralkodik.
Vágólapra másolva!

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) Laktitelken tanácskozó 29 tagja úgy határozott, hogy Kolompár Orbán elnök megbukott, nincs többé többsége az 53 tagú önkormányzatban. Kolompárt törvényes, bírósági úton távolítják el az elnöki székéből - mondta Farkas Flórián a tanácskozást követő rögtönzött sajtótájékoztatón szombaton Lakitelken.

A fideszes parlamenti képviselő kijelentette: nem kezdeményezték az OCÖ feloszlatását, mert "nincs arra lehetőség, hogy egy éven belül választás legyen". Mint mondta, a magyarországi cigányság nem maradhat képviselet nélkül. Farkas szerint az önkormányzat Laktitelken megjelent képviselői arra kívánják kötelezni az elnököt, hogy azonnali hatállyal hívja össze a rendkívüli közgyűlést, a "bizalmatlansági indítvány megtárgyalása és eldöntése végett".

Kertész Lóránt, az OCÖ-n belül tevékenykedő független frakció nevében azt mondta, hogy azt javasolják Kolompár Orbánnak: mondjon le az elnöki teendőkről, hogy tudjanak helyette választani egy olyan elnököt, aki törvényes keretek között fogja működetni az önkormányzatot.

A lakitelki 29-ek helyre akarják állítani az OCÖ-ben a "rendet, a törvényességet és a szakmaiságot", és a 29 képviselő semmilyen körülmények között nem kíván együtt dolgozni Kolompár Orbánnal.

Ha az elnök bármikor összehívja az Országos Cigány Önkormányzatot, ez a 29 fő készen áll a részvételre, ám "olyan döntést, naprendi pontot továbbra sem fognak megszavazni, amellyel nem értenek egyet, ami nem a cigányság, hanem a saját személyének az érdekét szolgálja. Egyetlen napirendi pontot tudunk elfogadni, ami az elnök törvényes úton való eltávolítását szolgálja" - jelentette ki Farkas Flórián.

Kolompár szerint átlátható az OCÖ

Kolompár Orbán a lakiteleki határozatra reagálva azt mondta: "az OCÖ-ben rend, szakmaiság és átláthatóság van. A jelenlegi OCÖ következetesen, mindenféle pártkötődések nélkül kiáll, és ezt követően is kiáll a cigányság érdekeiért". Az OCÖ elnöke hozzátette: bízik abban, hogy mivel Farkas Flórián elállt oszlatási szándékától, munkájával, szakmai és parlamenti tapasztalataival az elkövetkezendő időszakban hozzájárul a hazai cigányság élethelyzetének javításához.

Arra, hogy a Lungo Drom és a hozzá csatlakozott független képviselők egy fős közgyűlési többséggel "rendkívüli közgyűlést" tartottak, úgy reagált: eljuttatja Farkas Flóriánnak az OCÖ szervezeti és működési szabályzatát, és csatolja mellé az Országgyűlésben általa is megszavazott kisebbségi törvény ide vonatkozó szabályozását. (A kisebbségi törvény értelmében az országos önkormányzatok elnökeinek megbízatása négy évre szól, és nem lehet őket visszahívni.)

Kolompár Orbán azt is elmondta, hogy a Lungo Drom pénteki kezdeményezésének megfelelően november 10-re összehívja a rendkívüli közgyűlést, amelynek egyetlen napirendi pontja az OCÖ feloszlatása lesz. Az általa vezetett MCF (Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma) választási szövetség addig is várja a képviselőket, hogy pártállástól függetlenül dolgozzanak a a cigányság "nyomorúságos helyzetének" jobbá tételén - tette hozzá.

Kijelentette, hogy nem kíván lemondani elnöki megbízatásáról, de utalt szeptember 10-i bejelentésére, miszerint elnöki jogkörének nyolcvan százalékát négy helyettesére ruházza át, mert pártjának, az MCF Roma Összefogás Pártnak a választási felkészülését szervezi.