Megérkezett Budapestre a gyalogos roma menet

Vágólapra másolva!
Átadta Kállai László, a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet vezetője a Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársának azt a petíciót, amelyet egyheti gyaloglással vasárnapra hozott Jászladányból a budapesti Hősök terére.
Vágólapra másolva!

A Hősök teréről mintegy háromszáz szimpatizáns kíséretében, rendőri biztosítás mellett, a Sándor-palotához vonulva nyújtotta át Sólyom László képviselőjének Kállai a petíciót, amelyben arra kérték államfőt, hogy vállaljon vezető szerepet a cigányság integrációjáért folytatott küzdelemben.

A Tiltakozás az apartheid ellen című iratban azt is kérték az államfőtől: szólítsa fel a kormányt és az önkormányzatokat, hogy vessenek véget az iskolai szegregációnak, biztosítsák a minőségi oktatást a roma gyermekeknek, számolják fel a "gettókat", és ne közmunkát, hanem piacképes munkalehetőségeket biztosítsanak. A petíciót, a sajtó kizárásával, Kállai László egy kisfiúval közösen adta át a hivatal munkatársának.

A roma polgárjogi aktivista az irat átadása előtt, a Hősök terén azt mondta: azért indultak el, mert valami probléma van. "Elnyomottak, kitaszítottak és megbélyegzettek vagyunk, pedig a 21. században az egyenlő jogokért, a szabadságért már nem kellene demonstrálni, ez elvárható lenne" - mondta.