Reptéri ellenőröket gyanúsítanak lopással

Vágólapra másolva!
Orgazdaság, illetve lopás megalapozott gyanújával indult eljárás két repülőtéri utasbiztonsági ellenőr ellen. A gyanú szerint a két ellenőr többször meglopta az utasokat.
Vágólapra másolva!

Két repülőtéri utasbiztonsági ellenőr ellen orgazdaság, illetve lopás megalapozott gyanújával indított eljárást a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság, mert a gyanú szerint több alkalommal is meglopták az utasokat - közölte Horváth Katalin Fanni, az igazgatóság sajtószóvivője hétfőn.

Még a nyáron tett bejelentést egy német utas, miután az utasbiztonsági átvilágítást követően zakójából eltűnt a mobiltelefonja. Az utas helyben tett bejelentést elveszett telefonjáról, majd ezt később e-mailben is megerősítette. A repülőtéri rendőrök alapos nyomozás után a napokban bukkantak a készülék nyomára, és azonosították az elkövetőket.

A rendőrök a két ellenőr elszámoltatása során kiderítették, hogy nem ez volt az egyetlen eset: korábban több telefont és egy karórát is elloptak a talált tárgyak elhelyezésére szolgáló helyiségből. Horváth Katalin Fanni az [origo]-nak azt mondta, hogy az elemelt mobiltelefonokat házkutatás során megtalálták az egyik ellenőrnél.

A szóvivő szerint még tisztázni kell, hogy a talált és elhagyott tárgyakat az utasok milyen körülmények között felejtették az ellenőrzési ponton, továbbá ki kell deríteni azt is, hogy mások is járhattak-e úgy, mint a német utas.

Horváth szerint az utasbiztonsági ellenőrök komoly biztonsági ellenőrzés alá esnek. A közlemény szerint a repülőtéri rendőrök a viszonylag kisebb értékű lopás ellenére nagy figyelmet fordítottak az eset felderítésére, "hiszen az utasbiztonsági ellenőrök olyan típusú kockázatot jelentenek a munkáltató és az utasok számára, amivel kevesen számolnak, bízva a biztonsági emberek becsületes magatartásában".

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az [origo]-nak azt mondta, munkaügyi lépéseket akkor tudnak tenni az ügyben, ha bővebb tájékoztatást kapnak a rendőrségtől. Az utasbiztonsági ellenőri állás betöltése egyebek mellett biztonsági átvilágításhoz van kötve, és pszichológiai tesztekkel is vizsgálják a munkatársak alkalmasságát - mondta Hardy.

Júliusban közel 800 ezer forint értékű, egyedi díszítésű, különleges arany ékszert loptak el Ferihegyen egy Párizsba tartó utastól. Az ékszerek az utas feladott poggyászából tűntek el. A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság ismeretlen tettes ellen indított nyomozást az ügyben.

A rendőrök szerint a reptéren legtöbbször értékes fényképezőgépek, laptopok, mobiltelefonok és készpénz tűnnek el. Hardy szerint az utazbiztonsági ellenőrzésen rendszeresen felejtenek ott tárgyakat, ezeket a munkatársak a műszak végén leadják, a reptér pedig megőrzi őket. Mint mondta, havonta több tucat mobiltelefont hagynak el, de havonta átlag 15-20 laptop is a reptéren marad, és ezeknek csupán a feléért jelentkeznek a tulajdonosok.