Vágólapra másolva!
Országosan egységes szabályrendszert vezetnek be november elsejétől a kerékbilincselésre. Az alapvető szabályok nem módosulnak, de lesz néhány változás: például csak a bírság felét kell majd kifizetni, ha a kocsi tulajdonosa még a kerékbilincs felszerelése közben a helyszínre ér. A közterület-felügyelők telefonon értesíthetik a szabálytalankodó autó gazdáját arról, hogy bilincset készülnek feltenni, és ha a tulajdonos 15 percen belül a helyszínre ér, megúszhatja a bilincselést.
Vágólapra másolva!

November elsejével több ponton is változnak a kerékbilincselés szabályai - közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) hétfőn. Az eddigi, önkormányzati szintű szabályozás helyett új, egységes, országos rendszer alakul ki, tehát az ország minden pontján ugyanazok a szabályok lesznek érvényesek.

A rendelet biztosít némi átmeneti időt: az önkormányzatoknak 2010. december 31-ig kell áttérniük az új szabályozásra, addig még alkalmazhatják saját díjszabásukat. Január elsejétől azonban a költségek is egységesek lesznek mindenhol: a kerékbilincs alkalmazása 11 500 forint lesz, az elszállítás ára pedig lakosságszámtól függően 14 500 és 20 ezer forint között lesz.

A kerékbilincsezés, valamint a jármű elszállításának fő szabályai nem változnak, továbbra is azokra az autókra lehet majd bilincset tenni, amelyek megszegik a KRESZ megállásra és várakozásra vonatkozó rendelkezéseit vagy jegy nélkül parkolnak. Ebben az esetben az IRM tájékoztatása szerint csak akkor tehetnek majd az autóra kerékbilincset, ha ennek lehetőségét külön táblán jelzik. Ha a kerékbilincs felrakását követő 48 órán belül a tulajdonos nem kéri a leszerelést, akkor az autót elszállíthatja a közterület-felügyelet.

Újdonság viszont a szabályozásban, hogy csak a bírság 50 százalékát kell kifizetni akkor, ha a tulajdonos a felszerelés közben a járműhöz érkezik, és megszünteti a szabálytalanságot. Szintén csak a költségek felét kell kifizetni akkor, ha az eltávolításra jogosult az előírt két óra helyett legalább fél órával később érkezik a helyszínre. Ha az időtúllépés legalább egy óra, akkor egyáltalán nem kell a bírságot kifizetni - írta a minisztérium.

Január elsejétől lehetőség lesz arra, hogy a közúti közlekedési nyilvántartásba bekerüljön az üzemben tartó elérhetősége, amelyen a közterület-felügyelő értesítheti a jármű használóját a bilincs felrakásáról. Ha az üzemben tartó jelzi, hogy 15 percen belül a helyszínre érkezik és megszünteti a szabálysértést, akkor nem teszik föl a bilincset. Ha valaki vitatja a bilincselés jogszerűségét, panasszal élhet az illetékes rendőrkapitányságon.

A járművet ezentúl is akkor szállíthatják el, ha szabálytalan várakozásával veszélyezteti a közbiztonságot vagy a forgalom biztonságát. A rendszám nélkül közterületen hagyott autók üzemben tartóit először figyelmeztetni kell, és csak ez után 30 nappal szállíthatják el a kocsit. Ha az elszállított autó tulajdonosa fél évig nem jelentkezik a gépkocsiért, akkor a közterület-felügyelet értékesítheti a járművet - áll a minisztériumi közleményben.

Új szabály, hogy az elszállítástól számított 30 percen belül közzé kell tennie a közterület-felügyeletnek az önkormányzat honlapján a jármű rendszámát és az átvétel helyét, de erről a rendőrség is tájékoztatást tud majd adni. 2010. május 1-jétől az autót elszállító hatóságnak egy jól látható, öntapadós tájékoztató matricát kell elhelyeznie oda, ahonnan a járművet elvitték. A matricának tartalmaznia kell annak a telephelynek a címét és telefonszámát, ahol a jármű átvehető.