Feljelentették a Himaláján meghalt magyar hegymászó társait

Vágólapra másolva!
Feljelentést tettek Szabó Levente, a Himaláján májusban elhunyt magyar hegymászó hozzátartozói a férfi társai ellen. Szerintük a többi hegymászó nem nyújtott megfelelő segítséget Szabónak, nem értesítették idejében a hegyimentőket, és mást vallottak társuk haláláról Nepálban, illetve Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Nem nyújtottak megfelelő segítséget, és nem értesítették idejében a hegyimentőket Szabó Levente, a Himalájában májusban elhunyt magyar hegymászó társai, és akár ez is okozhatta a hegymászó halálát - állítják az elhunyt rokonai.

A hazatért hegymászók ráadásul más tanúvallomást tettek a nepáli rendőrségen, mint a hazai hatóságok előtt, ezért a Budapesti Nyomozó Ügyészség hamis tanúzás miatt nyomoz ellenük. Az eljárás három héttel ezelőtt indult Miskolcon, jelenleg a fővárosi ügyészség vizsgálja az ügyet.

A hozzátartozók többek között azért tettek feljelentést, mert a hegymászó három társa a nepáli rendőrségnek azt mondta, a férfi eltűnt, nem tudják, hol van. Magyarországon azonban már azt vallották, hogy társuk meghalt - mondta Lichy József, a család ügyvédje.

A hegymászók különböző vallomásukat azzal magyarázták, hogy Nepálban ötezer dolláros díjat kell fizetni akkor, ha bármit fenn hagynak a hegyen. A holttest eltemetése miatt kiszabható bírságot akarták megúszni, ezért mondták, hogy társuk eltűnt.

A hegymászók a család szerint nem nyújtottak megfelelő segítséget társuknak, amikor az megcsúszott, és egy szakadék irányában eltűnt a szemük elől. A hegymászók azt mondják, nem akartak pánikot kelteni, és az időjárás is rossz volt, ezért visszatértek az alaptáborba, és nem értesítették a hegyimentőket.

Társuk holttestére másnap bukkantak rá. A holttestről fényképeket készítettek, a felvételekről azonban hiányoznak a GPS-koordináták, ezért nem lehet pontosan beazonosítani, hol fekszik a test. Hogy pontosan mikor értesítették végül a hegyimentőket és mi okozta a férfi halálát, nem tudni. A felvételek és a társak beszámolója szerint fejsérülése volt, de az ügyvéd azt mondja, az sem kizárt, hogy megfagyott.

Lichy József úgy tudja, a hasonló expedíciókra a hegymászóknak vinniük kell magukkal egy hivatalos személyt, aki a nepáli kormány alkalmazásában álló hivatásos hegymászó. Az expedíció alatt ez az ember pótolja a hatóságot. A magyar csapatot azonban nem kísérte ilyen hivatalos személy, tehát társuk haláláról semmilyen hivatalos dokumentáció nincs.

Mivel a hegymászót eltűntnek nyilvánították, halotti bizonyítványa sincs, és hagyatéki eljárást sem lehet lefolytatni.