A Kaszáló utcában még fagyoskodnak pár lépcsőházban

Vágólapra másolva!
Már csak néhány hideg sziget maradt Budapest távfűtési térképén, és az ország legnagyobb keleti és nyugati távhőfelhasználóinak nagy része is melegben van. A fűtés idei beindításának problémás pontja a XVII. kerületi Kaszáló utca, ahol több épületnek kell nélkülöznie a meleget. A Főtáv előzetes becslései szerint 5-10 ezer lakás marad, ahol szerda estére sem lesz fűtés, Győr és Miskolc szerint náluk jobb a helyzet.
Vágólapra másolva!

"Lényegében aki ma tud fűteni Budapesten, az fűt" - mondta az [origo]-nak Balog Róbert, a 240 ezer budapesti távfűtését végző Főtáv szóvivője. "Szerda reggel 198 ezer lakás körül fűtöttünk, a nap végére olyan 230-235-ra fogunk feljönni" - mondta az [origo]-nak szerda délután.

"A VIII., XI., XX., XXI. kerületben minden rendben van, a IX. és XIV. kerületben egy-egy épület van, ahol vagy a közös képviselő nem kérte a fűtés beindítását, vagy technikai gondokat kell még elhárítani" - mondta a szóvivő.

Balog szerint a fűtés idei beindításának neuralgikus pontja a XVII. kerület, ahol a Kaszáló utcában egy régóta húzódó munkálat miatt több épületnek kell nélkülöznie a meleget: a Főtáv munkatársai a három éve húzódó beruházási munkát a lakóközösség hozzájárulásának hiányában későn kezdték meg, és így későn is fejezik be - állította a szóvivő. "Összesen durván tíz lépcsőházban zajlik még a fűtés korszerűsítése, a felében tegnap már fűtöttünk, a többit reményeink szerint nemsokára üzembe helyezzük" - mondta.

A Főtáv előzetes becslései szerint 5-10 ezer lakás marad, ahol szerda estére sem lesz fűtés. "Ezekben két eset valamelyike lehet a gond: felújítást végeznek, ami még nem fejeződött be, vagy műszaki hiba merült fel, amit még nem sikerült elhárítani" - mondta Balog.

A céghez hárompercenként érkeznek telefonhívások, a beérkező panaszokról azt mondta, hogy "ha egy 100 lakásos házban nincs fűtés, akkor 100 ember telefonál. Az épületek üzemeltetésével 1500 közös képviselő foglalkozik. Jobban jár a lakó, ha a közös képviselőt hívja fel, mert ők azt is pontosan meg tudják mondani, mi a probléma" - mondta.

Szinte mindenhol fűtenek Miskolcon és Győrben

"Sok esetben csak a fűtés beindításával merülnek fel a gondok. Egy hideg radiátorról nem lehet megállapítani, hogy rossz" - mondta az [origo]-nak Tanka Sándor, a Miskolci Hőszolgáltató Kft. (MIHŐ) műszaki igazgatóhelyettese. A cég éppen a nem várt problémák feltérképezésére 2-3 héttel ezelőtt felajánlotta a lakosságnak, hogy kérésre próbafűtést tart. Ezzel Tanka szerint a lakóközösségek egy része élt, "a döntő többségük viszont nem".

A Magyarország második legnagyobb távfűtési rendszerét üzemeltető MIHŐ 32 000 lakossági és mintegy ezer közületi felhasználónak továbbítja a hőt. Az elmúlt napokban valamennyi fogyasztónál beindította a fűtést, kivéve azokat az épületeket, ahol a Panelprogram keretében még folyik a rendszerek korszerűsítése, vagy műszaki hibák léptek fel. "Legfeljebb 10-12 épületről lehet szó. Nem merem megjósolni, hogy ezeknél mikorra lesz fűtés, a kivitelező határozza meg a történéseket, amikor ő szól, mi ugrunk" - mondta.

Győrben van a Dunántúl legtöbb távfűtés-felhasználója, ahol mintegy 23 800 lakossági és 2400 egyéb fogyasztó érintett. A városban kedden hajnalban indult be a távfűtés. "Néhány távfűtött épületen belül még a múlt héten végeztek fűtéskorszerűsítési munkálatokat, de azokat már befejezték. Így ott sincs akadálya annak, hogy az érintett lakások radiátorai felmelegedjenek" - válaszolta Nagy Attila, a Győrhő Kft. kommunikációs irodavezetője az [origo] azon kérdésére, hogy hány lakás maradt fűtetlenül Győrben.