Egérnek látja az ajánlkozó MDF-et a Fidesz

Vágólapra másolva!
Kommunikációs trükknek, irreális álmodozásnak és szánalmas viccnek tartják az MDF 2010-es koalíciós terveit az [origo] által megkérdezett fideszes vezetők. Herényi Károly, az MDF korábbi frakcióvezetője múlt szerdán jelentette be, hogy pártja hajlandó lenne koalícióra lépni a Fidesszel. A két párt konfliktusa évek óta tart, és bár eddig semmi nem hozott enyhülést, most a legkritikusabb fideszesek is óvatosan fogalmaznak.
Vágólapra másolva!

"Olyan ez, mint amikor a kisegér meg az elefánt átmegy a hídon, és az egér felkiált: Hallod, hogy dübörgünk?" - jelentette ki az MDF múlt heti koalíciós ajánlatáról a Fidesz frakcióigazgatója, Répássy Róbert. Az MDF korábbi frakcióvezetője, Herényi Károly szerdán jelentette be, hogy megfontolnának 2010-ben egy Fidesz-MDF-koalíciót.

"Ezt a kérdést igazából akkor vethetik majd fel, ha bejutnak a parlamentbe a 2010-es választásokon is" - mondta Kósa Lajos debreceni polgármester, a párt alelnöke. Szerinte ez nem elképzelhetetlen, de eddig is "nagyon rezgett a léc" az MDF eredményeinél (Az MDF a 2004-es EP-választásokon 5,33 százalékot, a 2006-os országgyűlési választáson 5,03 százalékot, a 2009-es EP-választáson 5,31 százalékot ért el, vagyis végig az 5 százalékos bejutási küszöb határán volt.) Addig, amíg a választás nem dől el, ilyen kérdést szerinte feltenni sem érdemes, annyira irreális a feltételezés.

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője szerint az MDF az ötlet felvetésénél összekeverte a politikai realitást és a saját vágyait: a politikus "szánalmasnak" nevezte a koalícióról szóló elképzelést. Az [origo] kérdésére, hogy ezek szerint biztosan az MDF nélkül képzelik-e el a jövőt, Szijjártó ugyanakkor nem válaszolt egyértelműen: úgy fogalmazott, "a Fidesz arra törekszik, hogy a lehető legnagyobb támogatást szerezze meg". Mikor visszakérdeztünk, hogy ezt MDF-fel vagy anélkül képzelik-e el, annyit mondott, hogy "csupán értelmes felvetésre kíván reagálni", ez pedig "nem értelmes felvetés".

Kommunikációs trükk

Az [origo] által megkérdezett képviselők egybehangzóan állították, hogy az MDF felvetését inkább egyfajta hírverésnek, kommunikációs próbálkozásnak tartják, amivel a parlamenti küszöbön táncoló párt saját jelentőségét próbálja felnagyítani. "Ez olyan, mintha egy nyíregyházi topmodell arról beszélne, hogy szívesen szóba állna Ronaldhinoval" - mondta Kósa Lajos.

"Nem is emlékszem, hogy az elmúlt napokban, hetekben mivel került be a sajtóba az MDF Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi ügyén kívül" - tette hozzá Répássy. "Azóta, hogy ezt bedobták, bekerültek újra" - mondta, és szerinte az ötlet nem más, mint egyfajta "médiahekk". A frakcióigazgató közölte: nem akarja elbagatellizálni az ötletet, hiszen mindenkinek kijár a tisztelet, hogy kapásból ne kezeljék le, az ötlet azonban egyértelműen irreális.

"Demokratikus fék"

Herényi Károly a koalíció felvetésekor azzal érvelt, hogy a Fidesznek szüksége lesz egy "demokratikus fékként" működő koalíciós partnerre, ha ugyanis egyedül kerülne hatalomra, akkor "csúnya dolgok" történnének (Herényi nyilatkozatáról itt olvashat bővebben). Kósa erről annyit mondott, hogy az MDF-et valóban demokratikus féknek tartja, de más értelemben: szerinte a párt magát a demokráciát fékezi, amikor szerinte törvénytelenül zár ki párttagokat, vagy a mentelmi jog mögé bújtatja Herényi Károlyt és Dávid Ibolya pártelnököt.

Arról, hogy hasznos-e egy kis párt a koalícióban, a Fidesz alelnöke szerint nem lehet általánosságban beszélni, hiszen szerinte "egyes esetekben hasznos, másokban nem". A korábbi kormányok példái alapján a politikus azonban úgy vélte, hogy a kis pártok inkább "zsarolói" lesznek a kormánykoalíciónak, mint segítői: szerinte ez az SZDSZ, és korábban a Kisgazdapárt esetére is igaz volt.

Répássy azért is furcsállta az MDF felajánlkozását, mert szerinte sértegetéssel próbálnak koalíciós partnert keresni, hiszen lényegében antidemokratikusnak bélyegezték a Fideszt. "Azért, mert egy pártot sokan választanak meg, még nem illik antidemokratikusnak tekinteni" - mondta. Szerinte az ötlet azért is abszurd, mert a két párt az elmúlt időben ellenzékben sem tudott együttműködni, és az MDF - "bár lehetett volna ellenzékből a Gyurcsány-kormány demokratikus fékje, inkább működött együtt velük, mint a Fidesszel".

Nem lehet "visszakéredzkedni"

A Fidesz és az MDF közötti ellentét több éves. 2002-ben, a Fidesz-MDF-FKGP-kormány bukása után még hosszú ideig a viszonylagos megértés uralkodott köztük annak ellenére, hogy a Fidesz szorosabb pártszövetséget, míg az MDF lazább ellenzéki koalíciót tartott jónak.

Az egyetértés a 2004-es EP-választások előtt még megvolt: a Fidesz listavezetője, Schmitt Pál ekkor még arról beszélt, hogy a Fidesz és az MDF hasonló értékek mentén politizál, és sok sikert kívánt az MDF-nek a választásokra. A nyilatkozatokból ugyan egyértelmű volt, hogy a fideszesek egy szorosabb együttműködést, pártszövetséget szeretnének a Fidesz vezetésével, aminek az MDF ellenállt. Ahogy Katona Kálmán, akkori MDF-alelnök fogalmazott: "két választás között nem kell kézen fogva járni az ellenzéki pártoknak, hiszen az ellenzékiség nem olyan, mint a kormányzás."

A 2006-os parlamenti választások előtt nyíltan is megszakadt a két párt együttműködése, amikor Dávid Ibolya MDF-elnök közölte, hogy nem készül koalícióra a Fidesszel. Dávid azt mondta: sem Orbán Viktort, sem Gyurcsány Ferencet nem segíti hatalomra, és csak akkor vállalna közösséget a Fidesszel, ha az MDF adhatná a miniszterelnököt.

A két választási forduló között Dávid Ibolya már teljesen elzárkózott a koalíciótól, és közölte: az MDF a Fidesszel elvi konfliktusban áll. "Amíg nincs közösség az elvekben, addig nincs közösség a kormányzásban" - mondta. Miután pedig az MSZP megnyerte a választást, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azzal kezdte vádolni az MDF-et, hogy "politikai értelemben nem más, mint az MSZP egyik tagozata." Orbán 2006 májusában azt is kijelentette, hogy "ez a történet véget ért", majd az MDF-re utalva közölte: "nem lehet egyszer átmenni a másik oldalra, azután visszakéredzkedni".

Dávid Ibolya a következő években ugyan többször is próbált nyitni a Fidesz felé, de az ellentét nem oldódott. 2007 februárjában arról beszélt, hogy a Fidesz és az MDF között korrekt együttműködést kell kialakítani, és talán "új fejezet kezdődik" a jobboldali pártok együttműködésében", 2009-ben pedig ismét felajánlotta az MDF és a Fidesz összefogását, ezt azonban Orbán Viktor egy viccel elütötte: a Fidesz-elnök azt mondta: "mindig én kértem meg a hölgyek kezét; még olyan nem volt, aki rám akarta volna magát erőltetni. Ez egy új helyzet. Szoknom kell."