Vágólapra másolva!
Lemondta a szlovák akadémia pénteken azt a nyilvános tanácskozást, amelyet a két ország nyelvtudományi szakemberei tartottak volna a szlovákiai nyelvtörvényről. A szlovák félnek állítólag nem tetszett, hogy a Pozsonyban és Budapesten is megrendezett kétfordulós vitát a sajtó nyilvánossága előtt folytatták volna a jogszabályról.
Vágólapra másolva!

Nem lesz szlovák-magyar közös nyelvtudományi tanácskozás a nyelvtörvényről, mert a Szlovák Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete visszautasította az MTA Nyelvtudományi Intézetének kezdeményezését - közölte az MTA pénteken. Korábban a magyar fél javasolta, hogy rendezzenek közös konferenciát a szlovák nyelvtörvényt támogató, illetve kritizáló álláspontokról.

Az MTA Nyelvtudományi Intézete azután kezdeményezett kétoldalú párbeszédet a nyelvészek között, hogy az európai nyelvhasználati szabályozásokról szóló, szeptember 19-én Hollandiában rendezett nemzetközi konferencián egyetlen szlovák résztvevő sem jelent meg a többszöri meghívás ellenére.

A szlovák nyelvészek szerdai visszautasító válasza azért is érte váratlanul a magyar társintézetet, mert a korábbi megegyezés szerint nyelvészek, történészek és jogászok tartottak volna előadást egy "kétfordulós" nyilvános vitán - először Pozsonyban, majd Budapesten - a két ország szakmai közönsége előtt. A szlovákok viszont kifogásolták, hogy a magyar fél ragaszkodott a vita sajtónyilvánosságához. Ezért a Szlovák Tudományos Akadémia nyilvános vita helyett sok résztvevős megbeszélést javasolt az akadémiák között a sajtó kizárásával, csupán egy közös közlemény kiadásával 2010-ben.