Tartózkodással óvták meg Molnár Oszkár mentelmi jogát

Vágólapra másolva!
A Fidesz és a KDNP képviselőinek többsége tartózkodott, ezért az Országgyűlés nem függesztette fel Molnár Oszkár fideszes képviselő és edelényi polgármester mentelmi jogát. A politikust romák jelentették fel rágalmazás miatt, amiért azt mondta, cigányasszonyok szándékosan ártanak a magzatuknak, hogy több segélyt kapjanak.
Vágólapra másolva!

Nem függesztette fel az Országgyűlés hétfőn Molnár Oszkár fideszes képviselő, edelényi polgármester mentelmi jogát. A szavazáson 188 képviselő szavazott a felfüggesztés mellett (az MSZP-s, SZDSZ-es és független képviselők mellett maga Molnár, illetve a szintén fideszes Rogán Antal), nyolcan szavaztak ellene (hét fideszes mellett a szocialista Kapolyi László), a Fidesz és a KDNP képviselőinek többsége tartózkodott. A felfüggesztéshez kétharmados többségre lett volna szükség.

Molnár Oszkár mentelmi jogának felfüggesztését a Kazincbarcikai Városi Bíróság kérte a parlamenttől, miután cigány származású ember feljelentést tett ellene rágalmazás miatt. A feljelentők szerint a polgármester azzal követett el bűncselekményt, hogy 2009 júniusában az edelényi képviselő-testület ülésén kijelentette: tudomása van arról, hogy a szendrőládi és laki várandós roma asszonyok gyógyszereket szednek, illetve gumikalapáccsal ütik a hasukat, hogy fogyatékos gyermekük szülessen, és több családi pótlékot kapjanak.

A Fidesz és a KDNP úgy döntött, hogy lehet képviselete a rasszista, antiszemita, náci eszméknek a magyar Országgyűlésben - bírálta az ellenzéket a szavazás után Nyakó István, az MSZP szóvivője. A képviselő szerint ezzel a döntéssel a Fidesz repertoárjába "régi náci szövegek", például a magyar föld zsidóknak való kiárusításának gondolata is bekerült.