Zuschlag-per: novemberre idézték be tanúként Gyurcsányt

Vágólapra másolva!
November közepén hallgatja ki a bíróság Gyurcsány Ferencet és az Ifjúsági- és Sportminisztérium korábbi vezetőit a Zuschlag-ügyben. Gyurcsány november 12-én tanúskodik, majd pár nap múlva Szilvásy György és Mesterházy Attila is elmondja, mit tud.
Vágólapra másolva!

November 12-én fogja tanúként meghallgatni a Bács-Kiskun Megyei Bíróság Gyurcsány Ferenc és Jánosi György korábbi sportminisztereket a Zuschlag-ügy miatt - közölte Fodor Endre tanácsvezető bíró hétfőn. A két egykori minisztert a Zuschlag-ügyben eljáró ügyész kezdeményezésére idézik be, mivel az ő miniszterségük alatt jutottak Zuschlag alapítványai gyanús pályázati pénzekhez.

Gyurcsányék után november 16-án Szilvásy Györgyöt és Benedek Andrást is meghallgatják: előbbi Jánosi minisztersége alatt volt a sporttárcánál közigazgatási államtitkár, utóbbi pedig Gyurcsány idején töltötte be ugyanezt a tisztet. Őket a tanúk sorában Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője követi majd, aki Gyurcsány és Jánosi idején is politikai államtitkár volt a minisztériumnál. Mesterházit Keszthelyi Andrással, Gyurcsány sportminiszteri kabinetfőnökével együtt november 18-án hallgatják meg.

A bíróság a múlt csütörtökön rendelte el az ismert politikusok meghallgatását, időpontot azonban ekkor még nem közöltek (a bejelentésről bővebben itt olvashat). A tanácsvezető bíró szerint a szeptemberben és októberben lefolytatott bizonyítási eljárás alapján indokolt meghallgatni ezeket a személyeket, mivel vélhetően tudomásuk van a vád tárgyává tett cselekményről, legalábbis annak egy részéről.

Gyurcsányék meghallgatását a Zuschlag-ügyben eljáró ügyész indítványozta, mert szerinte több pont tisztázatlan még a sportminisztérium és utódszervezeteinek pályázati és egyedi támogatásainál. A Zuschlag János érdekeltségébe tartozó szervezeteket olyan pénzek eltüntetésével vádolják, amelyeket az Ifjúsági és Sportminisztériumtól kaptak: Gyurcsány Ferenc a pályázatok idején sportminiszter volt.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalással és más bűncselekményekkel vádolja Zuschlag Jánost és 15 társát. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre. Zuschlag János egykori MSZP-s országgyűlési képviselő 2007. szeptember 21. óta előzetes letartóztatásban van.

Érdekli a Zuschlag-per kimenetele? Ne maradjon le egyetlen ezzel kapcsolatos hírről sem! Kövesse rendszeresen az [origo] ezzel foglalkozó tematikus címkeoldalát!