A papolástól az elvekig - idézetek október 23-áról

Vágólapra másolva!
Az '56-os forradalom évfordulóján sok párt tart megemlékezéseket, a pártvezetők és a közjogi méltóságok általában a nemzet egységéről, a rendszerváltás fontosságáról szóló beszédeket tart. De vajon megjegyzi-e bárki ezeket a beszédeket? Próbálja ki magát néhány ünnepi beszéddel!
Vágólapra másolva!

Ki született 1956-ban? Ki nem szereti a bizonytalanságot? Kinek volt kevés a forradalom? Kinek nem volt elég elves a Kádár-kor? Az [origo] nyolc idézetet gyűjtött össze hét ismert politikus elmúlt években elhangzott október 23.-i beszédeiből. Csurka István, a MIÉP elnöke, Fodor Gábor, az SZDSZ nyáron lemondott elnöke, Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin, az Országgyűlés korábbi elnöke és Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerepel egy-egy idézettel az összeállításban. Próbálja kitalálni, hogy ki mondhatta az alábbiakat! Kattintson háromszor az idézetek alatti üres sorra, hogy megtudja, kitől származik az idézet!

"Én 56-os vagyok. Engem, aki 1956-ban születtem, amióta világról, hazáról, történelemről gondolkodom, ez az évszám mindig kivételes érzésekkel tölt el."
Szili Katalin korábbi házelnök 2002-ben az Operaházban

"1956 emléke nem nyugodhat két, ellentmondó és egymást kizáró hagyományon. Ha valaki a forradalommal is, Kádárral is fenn akarja tartani a folyamatosságot, nem ünnepelhet tiszta lelkiismerettel."
Sólyom László köztársasági elnök, 2006. október 22-én elmondott ünnepi beszéde az Operaházban

"Mi, magyarok, nem szeretjük a bizonytalanságot, s ha egy mód van rá, nem is csinálunk felfordulást. A magyar nemzet mindig józanul, megfontoltan és békésen akart változtatni. Így akart '48-ban, '56-ban és 1990-ben is."
Orbán Viktor Fidesz-elnök 2005-ben a Műegyetem előtt

"1956 barikádjának számos szeglete volt. A forradalom mögött a helyenként egymással is vitában álló politikai áramlatok fésületlen sokasága jelent meg. De a barikádnak csak két oldala van: a szabadságé és a diktatúráé."
Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök a Parlamentben

"Ez még nem forradalom, de gondolkodással, szívós akarattal és minden magyar összefogásával azzá lehet tenni."
Csurka István MIÉP-elnök 2006-ban a Corvin közben

"Papoltak róla, de a létező szocializmus nem működött, működő szocializmus pedig nem létezett."
Vona Gábor Jobbik-elnök 2008-ban a Deák téren

"A Kádár-rendszerben nem az elvek melletti kiállás, hanem a mindennapi túlélés volt fontos, ez pedig alapvetően szemben állt az '56-os forradalom szellemiségével és üzenetével."
Fodor Gábor, az SZDSZ korábbi elnöke 2008-ben, a 301-es parcellánál

"Az '56-os magyarok üzenete utat talált az elszánt angolszász és európai államférfiakhoz, akik előbb kifullasztották, majd csődbe taszították a gonosz birodalmát."
Orbán Viktor Fidesz-elnök 2007-ben az Astoriánál