Gárdaegyenruhák miatt nyomoz a BRFK is

Vágólapra másolva!
A Jobbik pénteki rendezvényén többen a Magyar Gárda egyenruhájában jelentek meg. A rendőrök egyesülési joggal visszaélés miatt indítottak eljárást.
Vágólapra másolva!

Egyesülési joggal visszaélés vétsége miatt indított nyomozást a BRFK szombaton, miután a Jobbik október 23-i Deák téri rendezvényén többen a bíróság által feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájában jelentek meg, illetve többen "Magyar Gárda Biztonsági Szolgálat" feliratú karszalagot viseltek - közölte szombat este a rendőrség.

A rendőrség szerint a Jobbikkal előzőleg folytatott egyeztető tárgyaláson, illetve szombaton is figyelmeztették a szervezetet, hogy a gárda egyenruhájának viselése szabálysértésnek számít. A rendőrök szerint a demonstráció alatt nem történt olyan eseménye, amely beavatkozást tett volna szükségessé, de az egyenruha és a karszalag miatt büntetőeljárás keretében tisztázzák, hogy az érintettek részt vettek a Magyar Gárda tiltott tevékenységének szervezésében.

Gárdás egyenruhák miatt Székesfehérváron és Debrecenben is indult rendőrségi eljárás. Az október 23-i tüntetéseken nem volt rendbontás.