Rágódnak a pártok a megtisztulást hozó törvényen

Vágólapra másolva!
Nem jutottak dűlőre a parlamenti pártok arról, hogy támogatni fogják-e a Trasparency International és a Freedom House jogvédő szervezetek kampányfinanszírozásról szóló törvényjavaslatát. Az MSZP és az SZDSZ néhány javaslattal kiegészítené ugyan, de elfogadná a tervezetet, a Fidesz viszont csak a jövő héten mondja meg a konkrét javaslatait.
Vágólapra másolva!

Nem született megállapodás a parlamenti pártok között arról, hogy támogatják-e a Transparency International Magyarország és a Freedom House Europe kampányfinanszírozásról szóló törvényjavaslatát az Országgyűlésben - közölte a hétfői egyeztetés után Molnár Bálint, az utóbbi szervezet igazgatóhelyettese.

Molnár azt mondta: az MSZP, az SZDSZ és az MDF a jelenlegi formájában támogatja a szöveget, de kérik, hogy a tervezetet egészítsék ki néhány javaslattal. A három párt képviselői - Molnár szerint - ennek ellenére azt közölték: a javaslatot a jelenlegi formában is megszavaznák. A Fidesz és a KDNP a megbeszélésen több észrevételt is megfogalmazott. A két párt azt ígérte, a jövő hét közepére elkészítik konkrét javaslataikat.

Az igazgatóhelyettes kijelentette: lát esélyt arra, hogy egy kompromisszumos javaslatot az összes parlamenti párt támogassa, és megvalósuljon a két civil szervezet célja, hogy a 2010-es parlamenti választások ne törvénysértő módon történjenek

Alexa Noémi, Transparency International ügyvezető igazgatója azt mondta: a kampányszámla bevezetésével minden parlamenti párt egyetért, a kampányidőszak hosszával kapcsolatban azonban vannak viták. A jelenlegi tervezet 60 napot javasol, a Fidesz és a KDNP viszont 30 napot. A két párt a jövő hét közepéig megvitatja, hogy meg lehet-e egyezni egy 45 napos kampányidőszakban.

Alexa szerint a politikai hirdetésekben a legnehezebb megegyezni. A Fidesz és KDNP szintén a jövő hét közepére ígérte, hogy megvitatja, mekkora legyen a költési limit, tehát az az összeg, amit a pártok kampányra fordíthatnak. A két társadalmi szervezet azt javasolja: a jelenlegi egymillió forint helyett képviselőjelöltenként ötmillió forintot lehessen a kampányra fordítani.

A két nemzetközi jogvédő szervezet magyarországi vezetői október elején jelentették be: ismét elővennék az átláthatóbb kampányfinanszírozásról szóló, 2006 óta többször is tárgyalt javaslatot, hogy már a 2010-es választásokon az új rendszert lehessen használni. A jelenlegi, 1997 óta érvényes szabályok szerint egy országgyűlési választáson a pártok jelöltenként egymillió forintot költhetnek fordíthatnak kampányra. Ez az összeghatár minden független kutatás szerint betarthatatlan, vagyis a pártok a sokszorosát költik el egy-egy kampányban. (A javaslatról szóló részletes cikkünket itt találja.)