Felállhat a Sukoró-bizottság a parlamentben

Vágólapra másolva!
Hétfőn kezdődik a parlament újabb háromnapos ülése, amelyen kiderül, hogy feláll-e a sukorói kaszinót vizsgáló bizottság, és módosul-e az államfő által visszadobott polgári törvénykönyv. Arról is dönt az Országgyűlés, hogy szigorúbban veszik-e a jövőben az apró szabálysértéseket, és jobban védekeznek-e az iskolai erőszak ellen.
Vágólapra másolva!

Háromnapos ülést tart a héten a parlament, az üléseken többek között az új polgári törvénykönyvről (Ptk.) vitáznak majd, és döntenek a Fidesz által kezdeményezett Sukoró-bizottság felállításáról.

Az ülésen az egyik legfontosabb téma az új Ptk. lesz, amelyet Sólyom László államfő nem írt alá, hanem megfontolásra visszaküldött az Országgyűlésnek. Sólyom a törvénykönyv kiemelkedő fontosságát hangsúlyozta, amikor visszaküldte a törvényt, rámutatott több szerkesztési és tartlmi hibára, és utalt rá, hogy a törvényhez közvetlenül elfogadása előtt 230 módosító indítványt nyújtottak be, amelyekről végül alig volt vita. (Sólyom kifogásairól és a Ptk. hibáiról bővebben itt olvashat.) A Ptk. vitáját szerdán tartják, a zárószavazás várhatóan november 9-én lesz.

Szavaznak majd a Fidesz által kezdeményezett, úgynevezett Sukoró-bizottság felállításáról. A párt a Sukoró külterületére tervezett, King's City nevű tervezett kaszinó-komplexummal kapcsolatos kormányzati tevékenységet szeretné feltárni. Ha a parlament megszavazza létrehozását, a bizottságnak ki kell derítenie, milyen számítások alapján állapította meg a nemzeti vagyonkezelő a Joav Blum tulajdonában álló, csereingatlanként szolgáló albertirsai, illetve pilisi telekegyüttes csereértékét. (A sukorói beruházás körüli furcsa mozzanatokról mindent megtudhat itt.)

Apró szabálysértések, államtitkok és iskolai erőszak

A parlamentben szó lesz a büntető törvénykönyv (Btk.) és a szabálysértési törvány módosításáról is. Elfogadnák például azt a módosítást, amely lehetővé tenné, hogy a be nem fizetett pénzbírságokat adók módjára hajtsák be, de azt az eddigi szabályt is megváltoztatnák, hogy a 20 ezer forintnál kisebb kárt okozó szabálysértések - például rongálás - esetén az illetékes jegyzőnek kell eljárnia. A módosítás nyomán ezek a szabálysértési ügyek is komolyabbnak számítanának, mert a módosító javaslat szerint az eljárásokat a rendőrség hatáskörébe utalnák.

A Ptk. mellett döntenek majd az önkormányzatok törvényességi felügyeletéről, a következő 15 évre szóló Nemzeti Ifjúsági Stratégiáról, néhány kisebb adóváltoztatásról, a szakképzésről szóló törvány módosításáról. Kedden kezdik a honvédség önkéntes tartalékos rendszerének fejlesztését célzó szabályok megalkotását, módosítanák a gazdasági társaságokról szóló törvényt és a felsőoktatási törvényt is.

A napirenden szerepel az államtitokról és a szolgálati titokról szóló törvény és több kapcsolódó jogszabály módosítása is. Az előterjesztő a módosításokat az indoklás szerint azért javasolja, mert megváltoztak az európai intézményekben a minősítés nyelve és minősítés szintjei.

Megvitatják a közoktatásról szóló törvény módosítását is, amelynek indoklása szerint az elmúlt években nem egyszer alakult ki konfliktushelyzet az iskolákban (erre egy példa itt), ezért a javaslat lehetővé teszi a fellépés lehetőségét az intézménnyel jogviszonyban nem álló személyekkel szemben.