Vádat emeltek a mohácsi rajztanár ellen

Vágólapra másolva!
A rendőrség javaslata alapján vádat emelt az ügyészség a mohácsi rajztanár ellen szemérem elleni erőszak, megrontás és szerzői jogok megsértése miatt. A februárban letartóztatott 45 éves pedagógus a gyanú szerint az iskolai rajzszakkörön fajtalankodott a hozzá járó kislányokkal. A bíró zárt tárgyalást rendelt el.
Vágólapra másolva!

Vádat emelt az ügyészség a napokban a pedofília gyanújába keveredett mohácsi rajztanár ellen, az ügy iratai már meg érkeztek a bíróságra. A per a Mohácsi Városi Bíróságon lesz, az első tárgyalási napot még nem tűzték ki, de várhatón decemberben vagy jövő januárban lesz - mondta hétfőn Hajdú István bíró, a Baranya Megyei Bíróság szóvivője.

A pedagógust tizenöt rendbeli szemérem elleni erőszakkal, egy rendbeli megrontással, kilenc rendbeli szerzői jogok megsértésével vádolják. Az ügyben eljáró bíró zárt tárgyalást rendelt el, mert olyan szexuális bűncselekményekről van szó, amelyeknek gyerekek a sértettjei.

A rendőrség a múlt hétfőn jelentette be, hogy befejezte a nyomozást a februárban letartóztatott rajztanár ügyében. A rendőrök eredetileg három kislány beszámolója alapján gyanúsították meg és tartóztatták le a 45 éves férfit, a nyomozás során azonban újabb tanítványai vallottak ellene. Először egy hatéves kislány édesanyja tett bejelentést a rendőrségen. Az anya vizelési problémákkal vitte orvoshoz gyerekét, ahol kiderült, a gond nem testi, hanem lelki eredetű. A nő ezután elbeszélgetett a gyerekkel, aki elmondta, mi történt vele az általános iskolában. A kislányt igazságügyi gyermekpszichológus is megvizsgálta, aki úgy látta: a gyerek által elmondottak életszerűek.

A rendőrök több száz embert hallgattak meg a nyomozás során - mondta korábban Garamvári Gábor, Mohács rendőrkapitánya. A gyerekeket igazságügyi pszichológus, a bíróság által kirendelt nyomozási bíró és ügyész felügyeletével hallgatták ki. Olyan diákokról is kiderült, hogy valószínűleg az erőszak áldozataivá váltak, akiknek szülei a letartóztatás után még a tanár mellett demonstráltak Mohács főterén, és kérték szabadon bocsátását.

A gyanú szerint a tanár az iskolai tanteremben, a rajzszakköri foglalkozás alatt fajtalankodott a gyerekekkel. Erre Garamvári szerint az adott alkalmat, hogy bizonyos foglalkozásokon csak egy-két gyerek vett részt. A tanár nem közösült a diákokkal, de hogy mit tett pontosan, a mohácsi rendőrkapitány "a sértettek kímélete okán, erkölcsi okokból" nem kívánta részletezni.

A nyomozók házkutatást tartottak a tanárnál, és több adathordozót is lefoglaltak. A férfi elfogása után tagadta a bűncselekményeket. Garamvári közölte, hogy az eljárás során vizsgálták az iskola felelősségét is. Felmerült kiskorú veszélyeztetésének gyanúja, de végül azt állapították meg, hogy nem történt bűncselekmény.