Vágólapra másolva!
Pálmaolajat kevertek a tejfölbe egy celldömölki üzemben, hogy megnöveljék a termék zsírtartalmát. A hatóságok több ezer liter tejet és más alapanyagokat zároltak az üzemben, a rendőrség nyomoz. A rossz minőségű tejfölt visszahívták a boltokból.
Vágólapra másolva!

Nyomozást indított a rendőrség rossz minőségű pálmaolaj tartalmú tejföl forgalomba hozatala miatt. A feljelentés alapján indult nyomozás Celldömölkön folyik, ahol házkutatást is tartottak - mondta Gábriel Gábor őrnagy, a Vas megyei kapitányság sajtóügyeletese.

Az élelmiszer-biztonsági hatóság október 21-én tartott ellenőrzést egy budapesti székhelyű cég fővárosi raktárában, mert az MTV értesülése szerint a cég által forgalmazott, a celldömölki üzemben készült tejföl pálmaolajat tartalmazott. Ez szabálytalan, mert a szabványok szerint a tej, a tejföl, a tejszín, a kefir és a joghurt kizárólag tejből készülhet. A hatóság vizsgálatai kimutatták, hogy a tejfölben levő zsír 55 százaléka pálmaolajból származik.

Az érintett cég, a Friss Élelmiszer Kft. egyik tulajdonosa, Zavracsányi Melinda szerint az üzemben próbagyártás folyt, egy pálmaolajat legálisan tartalmazó termék előállításával kísérleteztek. A tulajdonos szerint emberi mulasztás miatt kerülhetett a tejfölbe az anyag. Az összes október 21-e előtt gyártott termékét visszahívták a boltok polcairól.

Celldömölkön, az üzem területén a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóságának szakemberei a napokban több ezer liter űrtartalmú üres és több száz liternyi pálmaolajjal teli hordót találtak - mondta el a Vas Népe című megyei lapnak nyilatkozó Sélley Erzsébet megyei főállatorvos.

Az ellenőrök átnézték a cég számláit is, amelyekből kiderült, hogy májusban, szeptemberben és októberben is vásároltak pálmaolajat. Kiderült, hogy az üzem által dokumentált gyártás során ezer liter tejszínből, 5411 liter tejfölt készítettek és értékesítettek. A cég munkatársai elismerték, hogy növényi zsiradékot is használtak a gyártás során.

Az élelmiszer-biztonsági hatóság a celldömölki üzem minden fellelhető termékéből mintát vett, és zárolt 4500 liter tejet, 700 liter tejföl alapanyagot, több mint nyolc tonna gyártásközi terméket és 2,3 tonna készterméket. Az újabb laboratóriumi vizsgálatok várhatóan csütörtökre készülnek el.