Egy tanú szerint Zuschlag tudta,hogy lehallgatják

Vágólapra másolva!
Zuschlag János tisztában volt vele, hogy lehallgatják, sőt, arról is kapott információkat, hogy mi hangzott el a lehallgatott telefonbeszélgetéseken - állította egy tanú a Zuschlag-ügy keddi tárgyalásán. A korábbi MSZP-s képviselő megkérte a tanút, hogy legyen erre tekintettel, amikor beszélnek. Zuschlag a vallomás után azt mondta, a tanú nem mond igazat, ő nem tudott a lehallgatásról.
Vágólapra másolva!

Zuschlag János értesített arról, hogy telefonbeszélgetéseit lehallgatják, sőt megkapta a lehallgatott beszélgetések írott anyagát is - közölte a Zuschlag-per keddi tárgyalási napján kihallgatott tanú a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. A tanú azt mondta, hogy Zuschlag János egy szentendrei lakóparkban közölte vele: telefonját lehallgatják, ezért arra kérte, ha beszélnek, akkor vegye figyelembe ezt a tényt.

"Nem mondta, hogy kitől származik az információ, de azt közölte, hogy attól a csoporttól kapta az információt a lehallgatásról, akik szervezik ezt a tevékenységet" - mondta a tanú. A tanú szerint Zuschlag János arról is beszélt neki, hogy részben szóban kapott információkat a lehallgatott telefonbeszélgetések tartalmáról, illetve kapott leírt anyagot is. Azt a tanú nem tudta megmondani, hogy papíron, vagy elektronikus úton. A bíró a tanú nyomozati szakban tett vallomását is felolvasta, amely szerint Zuschlag János arról is beszámolt neki, hogy folyamatosan olvasta a telefonbeszélgetésekről, az operatív tiszt által készített kivonatos anyagokat, melyekből kihúztak olyan részeket, melyek nagyon kedvezőtlenül érintették volna.

Jó volt vele jóban lenni

Az orvos végzettségű tanú azt mondta: 2001-ben és 2002-ben olyan cégnél dolgozott, amely kórházban használt anyagok kereskedelmével foglakozott. Így szállítóként kapcsolatba került a kiskunhalasi kórház laboratóriumával, majd megismerkedett a város közéletének ismert tagjával, Zuschlag Jánossal. A tanú szerint Zuschlagot befolyásos személynek ismerte meg, akivel jó volt szoros kapcsolatba kerülni, mert első kézből kapott információkat a politikai életről.

Zuschlag korábban arra kérte, hogy a cége telephelyére bejelenthessen civil szervezeteket, amelyek pályázatokon indultak. "A fővárosi önkormányzathoz csak úgy lehetett pályázatot beadni, ha a pályázó szervezetnek Budapesten bejelentett címe volt" - mondta a tanú, aki a cég vezetőjével együtt hozzájárult ahhoz, hogy a cég telephelyére bejelentkezett több, Zuschlaghoz köthető szervezet. A technikai részleteket a cég vezetője Őri András negyedrendű vádlottal beszélte meg. A tanú és főnöke nem látott problémát abban, hogy a civil szervezetek postai küldeményeit átvették, majd átadták Zuschlag János valamelyik munkatársának, illetve átküldték a Képviselői Irodaházba.

2002-ben vagy 2003-ban aztán Zuschlag azzal a kéréssel fordult a tanúhoz, hogy számlákra volna szüksége, mert nem tud teljes mértékben elszámolni a pályázatokon nyert pénzekkel. A tanú elmondta, hogy a cég nevében adtak számlákat Zuschlagnak, mert főnökével együtt arra számítottak, hogy cserében üzleti haszon származhat Zuschlag János kapcsolatrendszere révén. Zuschlag folyton hangoztatta, hogy milyen nehéz fiktív számlákat szerezni - fűzte hozzá a tanú.

Képviselői kölcsönök

A tanú szerint Zuschlag Jánossal történt beszélgetés alapján az volt a benyomása, hogy a pénzügyi folyamatokat Gerő Dániel irányította, aki a Fibisz pénzügyeiért volt felelős, de tudott róla Ujhelyi István, a Fibisz akkori elnöke is. A tanú beszámolt arról: a nyomozás elindulása után egy bajai halászléfőző eseményen Zuschlag bemutatta Ujhelyinek. A találkozón Zuschlag az elindult nyomozásról is beszélt, amire Ujhelyi megjegyezte: jó lenne, ha a számlákkal minden rendben lenne.

A tanú a nyomozati szakban tett vallomásában kitért arra, hogy a nyomozás elindulása után is kapcsolatban állt Zuschlaggal, aki együttműködést kért tőle. A tanú arról is tudomást szerzett, hogy az ellene indított APEH-vizsgálat miatt több személytől kért olyan szerződést, melyekkel nagyobb összegű kölcsönök felvételét igazolta, mert nem tudott elszámolni a legális jövedelméhez képest nagyobb vagyonával. A tanú emlékezete szerint Zuschlag elmondta neki, hogy többek között Mesterházy Attila és Havas Szófia szocialista képviselőkkel kötött olyan szerződéseket, melyekben nagyobb összegű kölcsönök felvételét ismerte el.

A tanúvallomásra Zuschlag észrevételt tett, mely szerint a "Zuschlag Jánostól hallottam" kezdetű tanúvallomások nem felelnek meg a valóságnak. "Én semmit nem tudtam arról, hogy engem lehallgatnak így semmit nem közölhettem vele" - tette hozzá Zuschlag. Valótlannak nevezte a tanú vallomásának azt a részét is, mely szerint Mesterházytól és Havas Szófiától kölcsönszerződést kért volna. Azt ugyanakkor elismerte: ő kérte meg a tanút, hogy engedje meg a civil szervezetek bejelentését a cég telephelyére, valamint azt is, hogy fiktív számlákat kért tőle.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalással és más bűncselekményekkel vádolja Zuschlag János korábbi MSZP-s országgyűlési képviselőt és 15 társát. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre. Zuschlag János, egykori MSZP-s országgyűlési képviselő 2007. szeptember 21. óta előzetes letartóztatásban van.

A tárgyaláson november közepén tanúként fogják meghallgatni a pályázati pénzekről döntő ifjúsági minisztérium több egykori vezetőjét, köztük Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnököt, Mesterházy Attila korábbi politikai államtitkárt.

A Zuschlag-ügy fejleményeit ezen az oldalon követheti folyamatosan.