A fővárosban is felelősségre vonást ígér Orbán

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerint a fővárosi koalíció szétesése miatt veszélyben van Budapest, ahol nagyon nehéz élni. A válságos helyzetből Tarlós István fővárosi Fidesz-frakcióvezető Budapest-programja a kiút - jelentette ki Orbán. A pártelnök erről a program szerdai bemutatóján beszélt. Azt mondta, a jelenlegi vezetés nem fog felelősségre vonás nélkül távozni.
Vágólapra másolva!

A fővárosi MSZP-SZDSZ koalíció szétesésével Budapest nagyon súlyos és közvetlen veszélybe került - közölte Orbán Viktor Fidesz-elnök, amikor szerdán Tarlós István fővárosi Fidesz-frakcióvezetővel közösen bemutatták a párt Budapest-programját. Orbán, aki Tarlóst többször is a Fidesz főpolgármester-jelöltjének nevezte a sajtótájékoztatón, azt mondta Budapestet a jelenlegihez képest feleannyi politikussal sokkal jobban lehetne irányítani, és ragaszkodni fog a létszámcsökkentéshez.

A pártelnök szerint Budapest súlyos állapotban van, "ebben a városban nagyon nehéz élni", sem haladni, sem megállni nem lehet, személyes erőfeszítést igényel a kulturált viselkedés. Ebből a helyzetből szerinte Tarlós programja "a kiút első lépése". Orbán közölte, Tarlós programja akkor fog működni, ha néhány törvényt módosít az Országgyűlés, amit, "egy leendő kormányzópárt elnökeként", előre meg is ígért.

Történelmi lehetőség

Orbán arról is beszélt, hogy Budapest a nemzet fővárosa, vagyis azoknak is fontos, akik nem itt élnek. "Mindannyiunknak, a határon túl is [...]; és a vidéken élő, a legkisebb faluban élő magyar ember is büszke szeretne lenni a nemzet fővárosára." Szerinte a jelenlegi városvezetés történelmi lehetőséget szalasztott el, hiszen nyolc éven keresztül ugyanaz a kormánykoalíció állt a város élén és az ország élén is.

A fővárosi MSZP-SZDSZ koalíció szakadásáról azt mondta, az a tipikus helyzet játszódik le, amikor a hajóskapitány a süllyedő hajóról először maga távozik, pedig a városvezetőknek kell az utolsóként elhagyniuk a hajót, ha egyáltalán el kell hagyniuk. "Ehhez képest most, hogy a korrupciós ügyek súlya alatt összeroppantak, kiderült, hogy mi mindent műveltek ebben a városban, elsőként ugranak le a süllyedő hajóról" - ami szerinte elfogadhatatlan.

Kimérni, ami jár

Orbán közölte, a jelenlegi MSZP-SZDSZ koalíció nem távozhat következmények nélkül, "nem engedhetjük meg, hogy kibújjanak a felelősség alól, (...) ki kell mérni azt, ami jár". Azt is mondta, hogy vissza fogják fizettetni a kifizetett végkielégítéseket. Orbán Viktor külön megjegyezte, örül, hogy a sportegyesületek külön oldalt kaptak a programban.

A nagyrészt Tarlós két évvel ezelőtt nyilvánosságra hozott elképzeléseire építő 131 oldalas "A nemzet fővárosa" című program a fővárosi ellenzék választási programjának tekinthető. Tarlós korábban azt mondta róla, hogy a legközelebbi ciklusra koncentrálva 15 éves időszakot ölel át.