"Félnek a közösség ítéletétől" - ellenőrzik a családi pótlék felhasználását Jászapátiban

Vágólapra másolva!
Szégyellik helyzetüket azok a jászapáti családok, akik nemsokára készpénz helyett gyerekruhában, ételben, gyógyszerben kapják meg a gyerekeik után járó családi pótlék egy részét. A helyi polgármester reméli, hogy így nem tehetik rá a kezüket a gyerekeknek járó pénzre az uzsorások, és nem italra megy el vagy játékgépekbe dobálják be.
Vágólapra másolva!

"Csak nehogy felkerüljünk a listára" - mondogatják egymásnak a nehéz körülmények között élő családok Jászapátiban, a helyi családgondozók szerint. Lista alatt azoknak a családoknak a névsorát értik, akik hamarosan nem pénzben, hanem természetben fogják megkapni a családi pótlék felét.

Idén szeptemberben léptek hatályba azok a jogszabály-módosítások, amelyek értelmében a gyámhatóság ezentúl dönthet úgy: nem a szülők kezébe adja a hátrányos helyzetű gyerekük után járó pénz egy részét, hanem ételt, ruhát, gyógyszert vesznek belőle, és ezt adják oda a gyerekeknek. A gyámhatóság úgynevezett eseti gondnokot jelölhet ki a problémás családokhoz, hozzá kerül a családi pótlék legfeljebb 50 százaléka, ő pedig megveszi a gyerekeknek, amire éppen szükségük van.

Jászapátiban - ahol a takaros főutcáról kicsit letérve szegényes, düledező házakba botlunk - már elkezdődött a felkészülés a jogszabályok adta lehetőség kiaknázására. A múlt héten "összeálltak azok a gyerekek", akik családjának kiküldik a meghívót a gyámhatósági tárgyalásra, ahol döntenek majd az ügyükben - mondta az [origo]-nak Szabó Lajos, a jászsági város polgármestere. A tárgyalásokat novemberben tarthatják meg, az átfutás két-három hónap, így a polgármester szerint leghamarabb valószínűleg februárban válthatják fel először a pénzbeli pótlékot természetbeni juttatások.

Uzsora, ital, játékgép

Nyolc-tíz család pótlékát érintheti első körben a változás - közölte Andrási Lászlóné, Jászapáti jegyzője. Olyan, védelembe vett gyerekekről van szó, akik "nem most kerültek felszínre", ugyan családban nevelkednek, de régóta foglalkoznak velük családgondozók. A polgármester szerint két dolgot is várnak az újítástól: egyrészt azt, hogy az érintett családokban jobb lesz a gyerekek helyzete, mert nem nyeli el, az elvileg a gyerekeknek szánt pótlékot a játékgép, az ital, az uzsorakamat, amit a szüleiknek rájuk kellene költeni. Szabó abban bízik, hogy azok a szülők, akik még nincsenek benne ebben a körben, de "afelé csúsznak [...] azok visszalökik magukat".

Négy érintett családdal áll kapcsolatban a Jászsági családsegítő és gyermekjóléti szolgálat. Mindegyik család azt üzente az [origo]-nak, hogy nem szeretnének nyilvánosság előtt szerepelni. "Szégyellik ezt a helyzetet. Félnek a közösség ítéletétől, attól, hogy ők valamilyen mércének nem tudnak megfelelni" - magyarázta az elzárkózást Szlávikné Gál Zsuzsanna családgondozó, a jászapáti Egyesített Szociális Intézmény vezetője.

Forrás: Hajdú D. András

A négy család közt van olyan, amelyet uzsorás tart sakkban - állítják a helyi családgondozók. Alighogy megkapják a családi pótlékot, már veszi is el tőlük a hitelező. Máshol a közüzemi számlák felhalmozódott tartozásaira megy el a gyerekek után járó pénz jó része, és a családgondozók szerint a szülők életmódjával is vannak problémák: elsősorban az alkohol, aztán meg a játékgép.

A munkaelosztó központtal szemközti kocsma pultosnője szerint az utóbbi két évben alábbhagyott a játékszenvedély Jászapátiban, már nem játékgépeznek, és nem is isznak annyit az emberek. "Mindenki örül, ha ennivalót tud venni" - nézett szét a kocsmában, ahol csak két idősebb férfi lézengett. Egyetértett a pultosnővel a gyümölcspókergépet támasztó bajszos öreg is, de azért azt megjegyezte: aki komolyan szenvedélybeteg, az nem tud leállni, elissza-eljátssza a családi pótlékot is. A fröccsözgető férfi szerint az ilyen emberek gyerekei a boltokat járják ennivalót kéregetve, és az új rendszer sem segítene rajtuk, mert a szüleik a megvett holmikat is eladhatják. Szerinte ez történt a közmunkára kirendelt emberek felszerelésével is: a munkát ugyan szépen elvégezték, de a ruhát, a bakancsot sokan nyomban eladták, akár a piacon, akár egyenesen a kocsmákban, "két pohár borért".

A gyerek véleményét is ki fogják kérni

A polgármesterben is felvetődött, hogy a szülők esetleg pénzzé tehetik a természetben adott pótlékot, de bízik abban, hogy nem így lesz. A családgondozók szerint is csak hosszabb távon lehet majd látni, beválik-e az új rendszer, az előzetes megbeszéléseken viszont együttműködőek voltak a családok.

A családgondozóknak pénzfelhasználási tervet kell készíteniük a családokkal közösen. Szlávikné szerint ez könnyen ment, a családok egyetértettek a segítőkkel, "azonos nyomvonalon haladtak". A jogszabály tételesen felsorolja, mire költhet az eseti gondnok a rá bízott pénzből: élelmiszerre, gyógyszerre, gyógyászati segédeszközre, utazásra, ruhára, készségfejlesztő eszközökre, azaz például játékokra is. A legfontosabb a meleg étel: a pénz mehet például a gyerekek napi háromszori iskolai étkeztetésére.

A családgondozók rendszeresen kijárnak látogatóba a családokhoz, így látják, miben szenvednek hiányt a gyerekek, kinek nincs például meleg kabátja, csizmája télre. Az eseti gondnokok egy része valószínűleg közülük fog kikerülni, de lehet közeli hozzátartozó is, például egy nagyszülő. A családgondozók úgy tervezik: együtt járnak majd a szülőkkel, gyerekekkel vásárolni, és közösen fognak dönteni arról, hogy mit vegyenek meg: az olcsóság mellett szempont lesz például az is, hogy a gyereknek is tessen, amit megvesznek neki.

Forrás: Hajdú D. András

"Nem arról szól, hogy kontroll alatt tartsunk embereket"

A kisebb gyerekek egyelőre nem fogják fel, milyen változást hozhat nekik az új rendszer, de két kamaszlány kis híján a családgondozó nyakába ugrott, amikor meghallották a hírt - állította gondozójuk. A két lánytestvért a szüleik magukra hagyták, most idős, beteg nagyszülőjükkel élnek. A családi pótlékot viszont az elhúzódó, bonyolult ügyintézés miatt még mindig a szülőknek utalják, a gyerekek pedig egy fillért sem látnak belőle. Ezután legalább a pénz felét rájuk tudják költeni. "Már öt hónapra előre beosztottuk a pénzt. Tudom a csizmafazont, amilyet szeretnének" - mondta Szlávikné.

A beosztható összeg nem nagy: háromgyerekes családokban például gyerekenként 16 ezer forint a családi pótlék, ennek a fele csupán 8 ezer forint. A gyermekjóléti szolgálat tehet majd javaslatot arra, hogy a maximális ötven százalékot, vagy annál kevesebb pótlékot kapjon a család természetben. Nem tartozik a választható természetbeni juttatások közé a fűtés, a közüzemi számlák befizetése. Éppen ezért minden esetben mérlegelni kell majd, hiszen lehet, hogy jobban jár a gyerek, ha készpénzt kap, és abból fűtőanyagot tud venni a család, mintha kevésbé létfontosságú tanszert, mondjuk vízfestéket kapna a gyerek - mondták a családgondozók.

"Szeretnénk, ha a családok bíznának a hitelességünkben, abban, hogy a pénzüket megfelelően osztjuk be, és ne büntetésként fogják fel" - jegyezte meg Szlávikné. A jogszabály szerint legfeljebb egy évig lehet felváltani a készpénzt természetbeni juttatásokra. "A cél az átmenetiség. A szülő joga és kötelessége, hogy a gyerekéről gondoskodjon" - mondta Baginé Gavaldik Lívia, a Jászsági családsegítő és gyermekjóléti szolgálat vezetője. "A mi hivatásunk arról szól, hogy segítsünk, nem arról, hogy kontroll alatt tartsunk embereket".