Kivonul a Fidesz a fővárosi cégek felügyelőbizottságaiból

Vágólapra másolva!
Visszahívja a Fidesz a fővárosi tulajdonban lévő cégek felügyelőbizottságaiból az általa delegált tagokat - jelentette be csütörtökön Tarlós István, a párt budapesti frakcióvezetője. Tarlós szerint a Fidesz a BKV zűrös ügyeitől akarja távol tartani magát.
Vágólapra másolva!

Minden fővárosi cég felügyelőbizottságából visszahívja az általa delegált tagokat a Fidesz - jelentette be Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén. Tarlós szerint a BKV körüli botrányok miatt szánták el magukat a lépésre: mint fogalmazott, "nem vesznek részt a cirkuszban", és az ügyészségre bízzák, hogy kivizsgálja a BKV-nál történteket.

Tarlós közölte azt is, hogy a Fidesznek nem kell sok felügyelőbizottsági tagot visszahívnia, mivel a párt által delegált tagok mindenhol jelentős kisebbségben vannak, a BKV-nál például 10 fb-tag közül csak egy ellenzéki. A frakcióvezető szerint a Fidesz azonnal visszahívja az fb-tagokat, ehhez azonban előbb össze kell hívni a társaságok közgyűléseit. Tarlós szerint a visszahívás nem veszélyezteti a bizottságok határozatképességét.

A bejelentés előtt Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakcióvezetője ideiglenes bizottság felállítását javasolta a kizárólagos fővárosi tulajdonban lévő cégek és intézmények szerződéskötési gyakorlatának felülvizsgálatára. Steiner azt akarta, hogy ő lehessen a bizottság elnöke, Tarlós István pedig társelnökként vegyen részt a cégek ellenőrzésében.

Tarlós ugyanakkor már szerdai, Orbán Viktor Fidesz-elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján azt mondta, nem kíván részt venni az ideiglenes bizottság munkájában. A politikus csütörtökön Steiner felkérésére azt mondta: az elmúlt években többször is kérték, hogy induljanak vizsgálatok a fővárosi cégeknél, de ezeket Steiner Pál is leszavazta.

Tarlós közölte: nem akar egy olyan bizottságban "álságos szerepet vállalni", ahol Steiner Pál a saját korábbi tevékenységét vizsgálná. Steiner Pál ezt követően visszavonta az ideiglenes bizottság felállítására vonatkozó javaslatát.

A BKV-nál korábban belső vizsgálat is zajlott, miután kiderült, hogy a cég szerződései alapján, illetve azok kijátszásával egyes munkavállalók több tízmilliós végkielégítéseket vehettek fel. A BKV végkielégítési botrányáról szóló cikkeinket ezen az oldalon követheti folyamatosan.