"Azt hiszik, hogy én vagyok az ördög?" - Meggyes Tamás esztergomi polgármester portréja

Vágólapra másolva!
Amikor meggyőződése azt diktálta, bírósági ítéletet bírált felül. Szerinte politikai ellenfelei gerjesztik körülötte a feszültséget, de kilenc év alatt több közeli munkatársával és bizalmasával is összeveszett. 2006-ban egész Esztergomot megnyerte a Fidesznek, októberben azonban már saját maga mellett szervezett szimpátiatüntetést. Meggyes Tamás esztergomi polgármester érdemeit politikai ellenfelei is elismerik, ő maga semmi okot nem lát rá, hogy 2010-ben ne ő legyen a Fidesz helyi polgármester-jelöltje, pedig egymást érik a városban a botrányok.
Vágólapra másolva!

"Ami Esztergomban zajlik, az egy kísérlet. Ez fog történni az egész országban" - jelentette ki az [origo]-nak Meggyes Tamás, Esztergom polgármestere, a Fidesz országgyűlési képviselője. Meggyes nem Esztergom vezetése alatt elért eredményeiről, hanem arról beszélt, hogy szerinte a várossal és személyesen vele összefüggésbe hozott botrányos ügyeket politikai ellenfelei gerjesztik. "Több fideszes polgármester számíthat hasonló gyűlöletkampányra a hatalmukhoz ragaszkodó szocialisták részéről, mint ami ellenem zajlik" - mondta a polgármester, aki két héttel ezelőtt szimpátiatüntetést rendezett a városban önmaga mellett.

A Budapesten, 1967-ben született Meggyes a rendszerváltáskor már tagja volt a Fidesz esztergomi szervezetének. Érettségi után több felsőoktatási intézményben is próbálkozott, de hamar otthagyta mindet. Tanult építőmérnöknek, jogot és politológiát, diplomát azonban nem szerzett. Meggyes szerint akár előny is lehet, hogy többféle tudományterületen szerzett ismereteket, ha nem is túl mélyeket. Ekkor még sokkal inkább volt liberális, mint konzervatív gondolkodású - állította az [origo]-nak Jónás László, az MDF esztergomi képviselője, aki fiatal kora óta ismeri a polgármestert.

A rendszerváltáskor popcorn-gépeket működtetett részben az anyjától kapott pénzből, sörfőzéssel foglalkozott, illetve a Molotov Liget nevű alternatív szórakozóhely üzemeltetésébe is beszállt. "Elég szakadt hely volt, de abban az időben ez volt az igazi esztergomi alternatív hely" - mondta Kovács Gábor, a Fidesz esztergomi szervezetének egykori tagja.

"Lobogott benne a tűz"

1990-tól tagja volt a képviselőtestületnek, egy akkori képviselőtársa szerint azonban nem járt rendszeresen az ülésekre, és nem is volt kifejezetten olyan szakpolitikai terület, ami érdekelte volna. Ezt Meggyes is megerősítette, amikor az [origo]-nak azt mondta, a közösség iránt érzett kötődése miatt kezdett el politizálni, a képviselőtestületben azonban csak a tehetetlenséget érezte eleinte.

Meggyes politikai karrierje az 1998-as választásokkal fordult igazán komolyra. Az akkori választáson szimbolikusan hajléktalanként jelentkezett be szavazni, így próbálta kifejezni, hogy nem akar adófizető állampolgára lenni a város vezetésének. Az Esztergomot 1990 óta irányító, 1998-ban függetlenként újraválasztott Könözsy László, folyamatosan veszített népszerűségéből. Az [origo] által megkérdezett esztergomiak szerint ekkoriban már szürke, erőtlen vezetőnek tűnt, pedig korábban az ő vezetése alatt települt a városba, többek között a Esztergomnak busás adóbevételeket hozó Suzuki-gyár. A helyi fideszesek által kiadott Esztergomi Tükör című újságban nyíltan támadták Könözsyt, Dávid Veronika, a lap egykori munkatársa, az Fidesz egykori helyu tagja szerint ugyanis úgy érezték, hogy "a város alszik, egyik fejlesztést bukjuk el a másik után".

"1998-ban Meggyes összeszedett egy csapatot, ő szervezte a kampányt, látszott, hogy neki vannak leginkább politikai ambíciói. Amatőrök voltunk még akkor. Azt gondoltuk, csinálja, ha tényleg akarja" - mondta Kovács Gábor. Dávid Veronika szerint 1998-ban Meggyes még nem volt elég ismert ahhoz, hogy választást lehetett volna nyerni vele, a helyi pártszervezeten belül azonban rajongtak érte. "Imádtuk, zseninek tartottuk őt rendkívüli intelligenciája és karizmája miatt" - mesélte az egykori fideszes. Könözsy 1999-ben egészségügyi okokra hivatkozva lemondott tisztségéről, Meggyes ekkor lett megbízott polgármester, mivel ő volt az egyetlen olyan alpolgármester, akinek ezen kívül nem volt más munkája, főállásban dolgozott a polgármesteri hivatalban.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A helyi fideszesek ekkor már támogatták, hogy az időközi választáson is Meggyest indítsák. Azt gondolták, hogy Meggyes be fog érni, mert elszántnak és összeszedettnek tűnt. Dávid Veronika szerint "lobogott benne a tűz, látszott, hogy meg akarja változtatni a világot". Egy dolog volt, ami miatt a párt néhány akkori tagjának fenntartásai voltak: a városban elterjedt, hogy Meggyes többször bántalmazta korábbi barátnőit. A pletykákra nem volt bizonyíték, egy eset több egykori, helyi fideszes szerint mégis a városi pártszervezetig jutott.

"A problémáknak nem ez az elintézési módja"

"Elmondása szerint ma reggel ismert személy megverte. Eszméletét elveszítette. Hányt, jelenleg feje fáj [...] Tarkótájékon csecsemőtenyérnyi területen kitépték a haját [...] Agyrázkódódás [...] A szemhéj és a szemkörüli terület zúzódása". A részletek egy 1999. április 20-i, orvosi látleletből származnak. A sérült Kui Rózsa, Meggyes Tamás akkori barátnője, jelenleg válófélben lévő felesége.

"Tamással néhány hónapja voltunk akkor együtt. Azon az estén a volt férjem vigyázott a gyerekünkre, azt mondtam nekik, este 10 órára otthon leszek" - mondta az [origo]-nak Kui. A nő állítása szerint Meggyessel egy temetőben voltak április 19-én este, ahol Kui emlékei szerint azt mondta neki, hogy nem biztos a kapcsolatukban. Úgy érezte, Meggyes túlságosan irányítani akarja, túlságosan behatárolja az idejét. Meggyes ekkor - az asszony állítása szerint - nekiesett, és szidalmazta, megverte, azt kiabálta neki, hogy félrevezette és szórakozik az érzéseivel.

Ismerőseinek mégis azt mondta, autóbalesete volt. "Saját magamat is hibáztattam, azt gondoltam, biztos én is tehetek arról, hogy ezt váltottam ki Tamásból" - idézte fel a történteket Kui Rózsa. Úgy emlékszik, Meggyes sokszor felhívta telefonon, küldött neki ezer szál rózsát a munkahelyére, a rózsákkal verseket, aztán megkérte a kezét. Az asszony megbocsátott, 2000-ben összeházasodtak, két gyerekük született.

Meggyes - több, egymástól függetlenül nyilatkozó, egykori esztergomi fideszes szerint - másoknak is elmesélte, hogy mi történt. A Fidesz esztergomi szervezetének akkori tagjai közül többen is azt állították az [origo]-nak, hogy Meggyes kiállt eléjük és azt mondta, nagyon megbánta, amit tett. Szerintük beismerte, hogy "a problémáknak nem ez az elintézési módja". Dávid Veronika szerint Meggyes részben még jól is jött ki ebből, voltak ugyanis a pártban, akik értékelték az őszinteségét és hogy szembenézett a problémával, ezzel együtt komoly erkölcsi problémát jelentett a párt helyi szervezete számára, hogy összeegyeztessék az erőszakot, az általuk becsült és szeretett Meggyessel.

Meggyes a cikk készítésekor az [origo]-nak azt mondta, felesége nem beszámítható és tagadta, hogy valaha is bántalmazta volna. Amikor az asszony sérüléseiről készült látleletről kérdeztük, annyit mondott, hogy ahhoz semmi köze sincs. Arra a kérdésre, hogy legalább tudott-e arról, hogy a Kuinak ilyen súlyos sérülései voltak, Meggyes nem reagált. A feleségének bántalmazásáról szóló vádakra annyit reagált az [origo]-nak: "Tényleg azt hiszik, hogy én vagyok az ördög? Hogy feltételezhetik, hogy ilyen csinálok?"

A lehető leghalkabban

Meggyes - aki most az esztergomi városháza egyik munkatársával él együtt - jelenleg válóperben áll Kuival. Az asszony a Meggyessel szemben kritikus szeretgom.hu című esztergomi internetes újságnak adott, idén nyáron megjelent interjúban arról beszélt, hogy 2004-ben volt egy eset, amikor egy veszekedés miatt kizárta Meggyest a lakásból. Amikor Meggyes látta, hogy felesége kizárta a lakásból - saját elmondása szerint - elment a helyi Tescóba és vett egy pajszert. Ezzel felfeszítette közös lakásuk ajtaját, majd - Kui Rózsa állítása szerint - bántalmazta. Meggyes az interjú megjelenése után az önkormányzati lapban közölt cikkben elismerte, hogy "késő este, miután felesége kizárta, vásárolt egy pajszert, amivel a lehető leghalkabban felfeszítette az ajtót". Azt viszont tagadta, hogy bántotta volna az asszonyt.

Meggyes szerint a 2004-es bántalmazásról szóló állításokkal politikai ellenfelei akarják lejáratni, amit szerinte egy hangfelvétel is bizonyít. A felvételen, Meggyes szerint az interjút készítő Bejó Gábor, a szeretgom.hu munkatársa és Kui Rózsa arról beszélnek, hogy minél nagyobb botrányt akarnak az interjúban említett bántalmazási ügyből, amibe helyi ellenzéki politikusokat is bevonnának. A hangfelvétel létét Bejó Gábor is elismerte, de azt mondta, hogy a Meggyes által imsertetett verzió, megvágott változat.



Meggyest a 2000-es időközi választáson polgármesterré választották: 2002-ben 54,79, 2006-ban 60,658 százalékot ért el, 2006-ban ráadásul mind a tizennégy választókerületben fideszes jelölt győzött Esztergomban. A Fidesz listájáról 2006-ban Meggyes az Országgyűlésbe is bekerült.

Kritikusai is elismerik, hogy vezetése alatt sok fejlesztést hajtottak végre a városban. Többek között megépült a bánomi áttörésnek nevezett, elkerülő út a város körül, ami a belvárost tehermentesíti. Felépült az Aquasziget élményfürdő a Széchenyi-program támogatásával, felújították a város főterét is, a Könözsy László idején betelepült ipari park pedig tovább bővült. Meggyes egyik legnagyobb eredménynek a Szent Miklós Alap létrehozását tartja. Az alapból minden gyerek részesül, aki 2005 után született Esztergomban: születésükkor félmillió forint került a számlájukra, ehhez aztán, húsz éven át, évi ötvenezer forintot tesznek hozzá.

"Hiába mondja a bíróság, hogy az ég piros"

Számos bírálat éri azonban Meggyest amiatt, ahogy a város ügyeit intézi. "Az ügyek legnagyobb részéről Meggyes egyszemélyben dönt. A képviselők jellemzően a testületi üléseken látják először, miről kell szavazni, és ott is gyakran tizes csoportokban tárgyalnak az indítványokról" - állította az [origo]-nak Nyíri Attila esztergomi szocialista képviselő, de hasonló gyakorlatról számolt be az esztergomi képviselőtestület több ellenzéki és korábban a többségi Fidesz-KDNP frakcióhoz tartozó tagja is. A város pénzügyi bizottságában például egyáltalán nincs ellenzéki tag.

Meggyes polgármestersége alatt több közeli emberével is szembekerült. Felfüggesztette például Csomor Sándor esztergomi jegyzőt, akit az erről szóló jogerős bírósági ítélet ellenére sem helyez vissza hivatalába. Csomor ellen azután indult fegyelmi eljárás, hogy 2006-ban nem írta alá az esztergomi fürdőberuházást végző Contur-Bau Kft. elleni birtokvédelmi határozatot, bár a polgármester ki akarta zárni a céget a beruházásból. Csomor szerint a fegyelmi eljárás során mondvacsinált ügyeket hoztak fel ellene (például a köztéri padok beszerzésekor történt késéseket), illetve voltak olyan ügyek is, amelyek szerinte nem is hozzá tartoztak, mégis felrótták neki. Csomort - állítása szerint - felfüggesztése után már az irodájába sem engedték vissza, az önkormányzat épületébe sem mehetett be.

A jegyző a Komárom-Esztergomi Megyei Bírósághoz fordult, mely visszahelyezte hivatalába. A polgármester ekkor kijelentette, hogy nem térhet vissza a jegyző, mert nem a képviselő testület, hanem a polgármester előtt tett esküt, ezért valójában nem is tekinthető jegyzőnek - Meggyes Tamás ezt az állítását az [origo]-nak is megismételte. A tatabányai bíróság 2009 májusi ítélete kimondta, ez alapján nem lehet megfosztani hivatalától Csomort, illetve kötelezte az esztergomi önkormányzatot, hogy vegyék vissza a jegyzőt, akinek Esztergom továbbra is fizeti a 37 ezer forintos napidíját, miközben egy másik jegyzőt is foglalkoztatnak ugyanennyi pénzért.

"Hiába mondja a bíróság, hogy az ég piros, nem fogom ezt elfogadni, amikor látom, hogy nem az, és addig küzdeni fogok, amíg kiderül, hogy nekünk van igazunk" - mondta az [origo]-nak a jegyző felfüggesztéséről Meggyes, aki egy testületi ülésen kijelentette: a megyei hatóságok politikai megrendelésre dolgoznak. A tatabányai bíróság egy másik ügyben is Meggyes számára kedvezőtlenül döntött, igaz, egyelőre csak első fokon. A szeretgom.hu nevű internetes újság, idén januárban az önkormányzat gazdálkodásáról szóló adatokat kért a polgármesteri hivataltól.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Meggyes megtagadta az adatok kiadását, indoklásában, többek között azt írta: "valóban nincs olyan jogszabály, amely kimondaná, hogy a nyilvánvalóan a köz szellemének bomlasztására irányuló adatszolgáltatás megtagadható - én azonban vagyok bátor ilyen jogszabályi rendelkezés hiányában is azt mondani, hogy a nyilvánvalóan a köz szellemének bomlasztására irányuló adatszolgáltatás megtagadható".

Esztergomi beruházás miatt romlott meg a polgármester és korábbi kampányfőnöke, Horváth Mihály viszonya is. Az önkormányzat 2008-ban döntött arról, hogy 1,68 milliárd forintért 355 férőhelyes mélygarázst építtet, vagyis közel ötmillió forintot fizetett egy parkolóhelyért. Horváth ezt kifogásolta. Meggyes Tamás egy képviselőtestületi ülésen azzal védte a beruházást, hogy a másik lehetőség a garázs húszéves bérlése lenne, ami 1,9 milliárd forintba kerülne, aki pedig ehelyett nem akarja 1,68 milliárd forintért megvenni a mélygarázst, "az hülye".

Esztegomi hitel

Az esztergomi képviselő testület októberben a mélygarázs törlesztőrészleteinek fizetésére 401 millió forintot vett fel, és további 300 milliós hitelfelvételről döntöttek. A város pénzügyi problémái, Miavecz Jenő független esztergomi képviselő szerint rendkívül súlyosak: a város eladósodott, és egyáltalán nincsenek tervek arról, hogyan lehet majd visszafizetni a hiteleket. Esztergom első számú bevételi forrása, a Suzuki-gyárból származó adóbevétel a válság miatt jelentősen megcsappanhat - állította Miavecz. Meggyes Tamás októberben azt nyilatkozta, az eladósodottság nem veszélyes, a törlesztőrészletek a költségvetés nagyjából öt százalékát teszik ki.



Horváth a képviselőtestület tagjaként - az esztergomi ellenzékkel együtt - nem értett egyet azzal, hogy 1,68 milliárd forintért mélygarázsra van szüksége a városnak. A nyílt kritika után Meggyes és Horváth viszonya ellenségeskedő lett. Amikor 2008 tavaszán felgyújtották Meggyes épülő házát, a polgármester volt kampányfőnökét gyanúsította meg azzal, hogy felbújtóként ő áll a háttérben. Horváth - akit azóta kizártak a Fidesz helyi szervezeté ből - több sajtópert is megnyert, melyek helyreigazításra kötelezték Meggyest ezen kijelentése miatt.

Meggyes az [origo]-nak azt állította, tanúk fogják igazolni, hogy Misznéder János helyi vállalkozó, a házgyújtási ügy gyanúsítottja tízmillió forintot kapott Horváthtól a támadásra. A tanúk egyelőre nem álltak elő a polgármestert igazoló történettel. Meggyes szerint Horváth Mihály helyi újságírók bevonásával és mások lefizetésével gyűlölethadjáratot folytat ellene. Meggyes szerint "hamisság van" abban az ügyben is, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) feljelentette egy állampolgári bejelentés nyomán. Az NBH azzal gyanúsította meg Meggyest, hogy házának felgyújtása után megszerezte esztergomi munkatársainak, gazdasági és politikai riválisainak mobilhívás-listáit, majd a listákat lobogtatva kérdőre vonta őket többek között azért, miért tartottak fenn kapcsolatot Horváthtal. Meggyes az [origo]-nak tagadta, hogy bármilyen híváslistát látott volna.

Horváth szerint Meggyes egyszerűen azért fordult ellene, mert ellentmondott neki a mélygarázs-beruházásban, korábban semmilyen más konfliktusuk nem volt. Azóta ez megváltozott, Meggyes a mellette tartott szimpátiatüntetésen jelentette be, hogy valakik merényletet akartak elkövetni ellene, és azt mondta, hogy a gyilkossági kísérlet mögött, többek között egykori kampányfőnökét sejti. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy nyár óta nyomoz emberölés előkészítésének megalapozott gyanúja miatt, de azt állították, hogy Horváth neve nem merült fel az ügyben.

A testületi üléseken készült videófelvételek, az [origo] tudósítójának helyi tapasztalatai és az esztergomi lapok hangvétele alapján úgy látszik, a városban rendkívül durva a politika hangvétele. Előfordult, hogy Meggyes Tamás kikapcsolta a vele vitatkozó ellenzéki képviselő mikrofonját, amikor pedig magánélete került szóba egy testületi ülésen, azt vetette oda egyik képviselőtársának: "én ezekre emlékezni fogok az életem hátralevő részében, és remélem lesz még módunk ezt a dolgot úgymond megbeszélnünk".

Koditek Pál esztergomi képviselő a bánomi áttörés során egyirányúsított utcák miatt különbözött össze Meggyes Tamással, később a helyi Fidesz-KDNP frakcióból is kizárták, miután Meggyes azzal gyanúsította meg, hogy ő akar lenni a polgármester. Szerinte Esztergomban olyan szintre süllyedt a politka, ami túl van azon a határon, amit a konzervatív erkölcs megenged. Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke szerint a párton belül jellemzően politikai támadásoknak tekintik az esztergomi botrányokat, mert Meggyes "hibái mellett is él-hal a városért". Kövér a hibák közé sorolta, hogy Meggyes a konfliktusokat nem mindig kezeli jól és sokszor belemegy elkerülő konfliktusokba is, mert "nyakas, következetes, önjáró" személyiség.

A Szent István Gimnáziumból elbocsátott hét pedagógus ügye az országos médiát is elérte. Amikor szeptemberben Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Esztergomba látogatott, a polgármester ellen tüntetők "Viktor, segíts" feliratú táblákkal várták. Orbán nem találkozott a tüntetőkkel személyesen, nem fogott kezet ugyanakkor Meggyes Tamással sem. "Ha a polgárok nem elégedettek az önkormányzat működésével, megoldást csak a kormányzattól remélhetnek. Készülünk a kormányzásra, de egyelőre semmilyen eszköz nincs a kezünkben, hogy segítsünk az embereknek" - mondta a látogatás végén Orbán Viktor. Meggyes annyit mondott az [origo]-nak az őt ért bírálatokra: amíg érzi a közösség támogatását, polgármester lesz, és nem látja okát, hogy ne ő legyen a Fidesz helyi jelöltje 2010-ben.