Vágólapra másolva!
Az eredeti tervekkel ellentétben végül nem 6 hónapos, hanem 1 éves kor felett lesz engedélyezett a H1N1-vakcina beadása - közölték az egészségügyi hatóságok, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a változtatásnak csak az elővigyázatosság az oka, nem pedig valamilyen komoly szakmai aggály. Az egészségügyi miniszter megerősítette azt, hogy Nyíregyházán is kezelnek egy súlyos H1N1-beteget.
Vágólapra másolva!

Már egyéves kortól beadható az új influenzavírus elleni védőoltás - jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter hétfőn Budapesten. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet megadta az új vírus elleni vakcina forgalomba hozatali engedélyét úgy, hogy az oltás már egyéves kortól beadható. Hároméves korig most fejeződtek be a klinikai vizsgálatok.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az eredeti tervek szerint az engedély a 6 hónapos és 3 éves közötti gyerekekre vonatkozott volna, de végül az alsó határt felemelték. Az indok egyrészt az volt, hogy kevés egy év alatti gyereket tudtak bevonni a tesztelésbe, másrészt pedig voltak szakmai viták az allergiás reakciókról. Ritkán fordultak elő mellékhatások, és azok is enyhék voltak - hangsúlyozták a sajtótájékoztatón.

Bár az egészségügyi miniszter és a szakmai vezetők hetek óta komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy meggyőzzék az embereket a védőoltás hasznosságáról és veszélytelenségéről, továbbra is sokan ódzkodnak a vakcinától (erről részletek ebben a cikkben), és orvosok is jelezték aggályaikat.

Már Magyarországon is több halálesetet okozott a H1N1, és a hétfői sajtótájékoztatón Székely megerősítette, hogy Nyíregyházán is van egy újinfluenza-vírus által megfertőzött beteg, aki válságos állapotban van. A miniszter közölte azt is, hogy eddig 900 ezer vakcinát szállítottak ki az országban, és becsléseik szerint eddig 400 ezren kapták meg az oltást. Székely szerint november végére, december közepére érhetik el a 30 százalékos oltási arányt.