Nem döntöttek még a Kulcsár-per újraindításáról

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzet információi szerint a Kulcsár-ügyben született elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését kezdeményezi a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség. A szervezet vezetője viszont az [origo]-nak azt mondta, jelenleg dolgoznak az ügyön, és nem döntöttek még erről. A tavaly megszületett nem jogerős ítélet nyolc év börtönt rótt ki a brókerbotrány elsőrendű vádlottjára.
Vágólapra másolva!

A Kulcsár Attila és társai ügyében hozott nem jogerős ítélet hatályon kívül helyezését kezdeményezi a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség - írta forrás megjelölése nélkül hétfői számában a Magyar Nemzet. A napilap információi szerint ezt a szervezet vezetője, Sódor István indítványozta. Sódor István viszont az [origo]-nak hétfőn azt mondta: még nem nyújtottak be ilyen indítványt, egyelőre "dolgoznak az ügyön", nem döntöttek még. Sódor azt sem tudta pontosan megmondani, várhatóan mikor végez a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Kulcsár-dossziéval, de megjegyezte, hogy szeretnék "minél előbb" végezni.

Ha az ügyészség indítványozni fogja az ítélet hatályon kívül helyezését, és a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla úgy dönt, hogy alaposnak találja az ügyészség indítványát, akkor az egész bizonyítási eljárást meg kell ismételni. A Magyar Nemzet szerint Sódor számos ponton hibásnak találta az elsőfokú ítéletet. Mivel folyamatban lévő ügyről van szó, Sódor nem kívánt az [origo]-nak részleteket elárulni arról, milyen hibákról van szó.

A Magyar Nemzet azt is írta, hogy a Kulcsár-ügy dossziéja már két hete a Legfőbb Ügyészségen van. Az ügy dossziéja jelenleg nincs a Legfőbb Ügyészségen, mivel az illetékes a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség - mondta az [origo] megkeresésére Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

A 2003-ban kipattant brókerbotrány ügyében 2006 májusában kezdődött el a büntetőper, amelyben első fokon tavaly augusztusban a Fővárosi Bíróság sikkasztás miatt nyolc év börtönre ítélte Kulcsár Attilát, akit bűnösnek talált sikkasztásban, köz- és magánokirat-hamisításban. Kulcsárra 230 milliós vagyonelkobzást is kirótt a bíróság, valamint 10 évre eltiltotta a közügyektől és 5 évig nem nem végezhet pénzügyi befektetői tevékenységet. A nem jogerős ítélet kihirdetése után Kulcsárt előzetes letartóztatásba helyezték.

Öt év letöltendő börtönbüntetést róttak ki Kerék Csabára is, a másodrendű vádlottra, bűnsegédként elkövetett sikkasztás és pénzmosás miatt, és az ő esetében is elrendeltek 177 millió forintos vagyonelkobzást. Kerék Csaba jelenleg házi őrizetben van. Az [origo]-val múlt pénteken Ruttner György, Kerék ügyvédje azt közölte: a tisztességes eljáráshoz való jog alapján pénteken a Fővárosi Ítélőtáblához fordult védence házi őrizetének megszüntetéséért, mivel szerinte az ügy "igen jelentős elhúzódása megkérdőjelezi a kényszerintézkedés jogerős ítélet nélküli fenntarthatóságát".